EVO ŠTO VAS OČEKUJE

Na otoku Cresu će se obilježiti Svjetski dan turizma

Idi na originalni članak

Povodom Svjetskog dana turizma TZ Grada Cresa organizira prigodan program koji će u fokus staviti kulturu i umjetnost uz razgled creskog  starog grada, ali i posjet renesansnim palačama Arsan i Moise te gradskoj kuli. Kako bi posjetitelji sa sobom, uz lijepe uspomene, ponijeli i lokalni suvenir program će završiti uvijek atraktivnom radionicom filcanja creske vune.

Oglas

Diljem svijeta 27. rujna obilježava se dan turizma kako bi se promicala svijest o važnosti turizma, ali i njegovih društvenih, kulturoloških, ekonomskih i ostalih vrijednosti. I ove se godine u obilježavanje Svjetskog dana turizma uključio i otok Cres kroz zanimljiv program koji će se održati u petak, 27. rujna, a sastoji se od vođene ture, posjeta renesansnim palačama i gradskoj kuli te sudjelovanja na radionici filcanja vune.

U vođenoj turi koja započinje u 10:00 sati ispred Gradske lože posjetitelji će imati priliku posjetiti brojne kulturne znamenitosti, saznati više o bogatoj povijesti i prekrasnom creskom starom gradu, ali i razgledati dvije renesansne palače te gradsku kulu kao i zanimljive izložbe koje se tu mogu pronaći. 

Vođena šetnja posjetitelje će prvo odvesti u gradsku kulu gdje će razgledati izložbu keramike „Celestial“ autorice Bojane Vuksanović. Razgled će se nastaviti posjetom najstarijoj creskoj palači, gotičko-renesansnoj palaču „Arsan“, u kojoj je danas dom Creskog muzeja. Palača Arsan najvažniji je primjer stambene arhitekture prijelaza 15. na 16. stoljeće na zapadnom Kvarneru te je zaštićeno kulturno dobro, a izgradio ju je Antonio Marcello-Petris. U Creskom muzeju, koji povodom Svjetskog dana turizma, posjetiteljima ture poklanja besplatan ulaz, postavljene su dvije vrlo atraktivne izložbe – Heraldički Cres i Tri priče o palači Arsan koje pričaju vrlo zanimljive priče o povijesti Cresa i povijesti same palače. 

Upoznavanje grada Cresa nastavit će se posjetom Palači Moise, renesansnoj  palači staroj 500 godina smještenoj unutar stare jezgre grada Cresa te jednoj od najvećih patricijskih renesansnih gradskih palača u Republici Hrvatskoj. Ovom palačom, koja je i zaštićeno kulturno dobro, danas upravlja Sveučilište u Rijeci te je dom brojnih istraživačkih i obrazovnih aktivnosti, ali i edukativnih i kulturnih programa za javnost. U palači je postavljena i zanimljiva izložba fotografija „Ja sam snaga“ autora  Vjekoslava Skledara.

Kako bi, osim uspomena, posjetitelji sa sobom ponijeli i lokalni suvenir ovaj zanimljiv program obilježavanja Svjetskog dana turizma završit će u creskoj Ruti, koja već više od dva desetljeća uspješno iskorištava odbačeno vuneno bogatstvo po otočnim gromačama te popularizira rad s vunom, a sve u skladu s održivim razvojem otoka Cresa. Posjetitelji će tako imati priliku u vođenoj radionici isfilcati svoj suvenir od creske vune te ga ponijeti kao uspomenu na ovaj prekrasan otok, ali i naučiti više o održivom razvoju otoka Cresa kojem je u fokusu zeleno, inovativno, lokalno i autentično.

Exit mobile version