100 PRVIH MJEŠTANA JE OBAVIJEŠTENO

Na području Viškova počinje podjela kompostera za kućno kompostiranje; Evo što morate znati

Foto: Riportal - M. L.

Sutra, 12. svibnja 2021. godine počinje prva faza podjele kompostera za kućno kompostiranje temeljem Javnog poziva za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje objavljenog 30. ožujka 2021. godine

U prvoj fazi podjele kompostera oni se dodjeljuju korisnicima koji su ispunili kriterije i Zahtjev za dodjelu kompostera podnijeli do 26. travnja. Javni poziv ostaje otvoren do daljnjeg.

Za sva pitanja vezano uz dodjelu kompostera može se obratiti telefonskim putem 051/501-860 ili putem e-maila rosanda.ivetic.salopek@opcina-viskovo.hr. Sve informacije i Javni poziv objavljeni su na općinskim web stranicama na sljedećoj poveznici https://opcina-viskovo.hr/pocetna/javni-poziv-za-dodjelu-kompostera-za-kucno-kompostiranje-tijekom-2021-godine

Prvih 100 mještana koji su ostvarili pravo na dodjelu kompostera obaviješteni su e-mailom ili telefonom o preuzimanju kompostera.

Oni se preuzimaju u Reciklažnom dvorištu Viškovo na adresi Marinići 145 C, Viškovo (u sklopu Radne zone Marinići) u uredovno radno vrijeme Reciklažnog dvorišta: utorak i četvrtak od 17 do 20 sati te srijeda i subota od 9 do 13 sati počevši od srijede 12. svibnja 2021. godine.

Krajnji rok za preuzimanje kompostera je 30. svibnja 2021. godine.

Komposteri se mogu preuzeti uz predočenje osobne iskaznice osobe koja je ostvarila pravo na komposter te potpisom Izjave o preuzimanju kompostera. Ulazak u reciklažno dvorište moguć je s automobilom uz minimalno zadržavanje te poštivanje svih epidemioloških mjera. Komposteri su zapremine 400 litara (dimenzija 80x80x91 cm), proizvedeni su od polietilena i pogodni za kompostiranje otpada iz kućanstva i vrta. 

„Mjera osiguranja potrebne opreme za provođenje kućnog kompostiranja samo je jedna u nizu mjera predviđenih Planom gospodarenja otpadom Općine Viškovo za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Krajem 2019. i početkom 2020.-e godine u dva javna poziva podijelili smo 170 kompostera, a u suradnji s KD Čistoća prije nekoliko godina 300 kompostera. Ponosni smo na naše mještane koji interesom za kućne kompostere pokazuju razvijenu svijest o potrebi smanjenja količine otpada koji nastaje na kućnom pragu, a nepotrebno završava na odlagalištima. Prosječan sastav kućnog otpada ukazuje da se čak trećina takvog otpada može reciklirati na ovaj način. Pojednostavljeno, ako prosječno kućanstvo proizvede 3 kg otpada na dan, 1 kg otpada se može kompostirati, odnosno tijekom godine možemo preraditi više od  300 kg otpada. Na ovaj način biootpad postaje korisna sirovina, a ne problematično „smeće“. Osim toga, kompostiranje je najstariji i ekološki jedan od najprihvatljivijih načina smanjivanja količine biootpada. Lako se provodi na kućnom pragu i daje brze rezultate u smislu smanjenja količina otpada koje nepotrebno završavaju na odlagalištima. Naglašavam da su sredstva nabavku kompostera osigurana i u proračunskim projekcijama za 2022. i 2023. godinu.“, ističe voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata,  zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti Tibor Tramišak. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari