ATRAKTIVAN PROGRAM I LOKACIJE

Na pozornicama i plažama! Predstavljene Riječke ljetne noći 2024 u novom ruhu, evo što ćemo sve moći pogledati

Ilustracija (s otvorenja 13. Riječkih ljetnih noći. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Najavljene Riječke ljetne noći Riječke ljetne noći u svojem novom ruhu u nedjelju 23. lipnja otvorit će besplatni plesni spektakl „Grand finale“ Nadava Zelnera, dok će ga 20. srpnja zaključiti predstava „Leica format“.

Cijeli program održavat će se na tri lokacije: Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“, ljetnoj pozornici Art-kvarta „Benčić“ te na riječkim plažama.

Upravo to, a i mnogo više o cijeloj ljetnoj sezoni „Zajca“ 2024., novinarima su otkrili intendant Marin Blažević, ravnateljica Hrvatske drame Ana Vilenica, šef dirigent Valentin Egel, ravnateljica Baleta Maša Kolar i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke, Sandra Krpan.

Foto. Hrvoje Skočić/Riportal

Riječke ljetne noći vraćaju se nakon šestogodišnje stanke

Svjestan kako se Riječke ljetne noći vraćaju nakon šestogodišnje stanke, prvi je riječ preuzeo Marin Blažević kako bi obrazložio festivalsku faktografiju i kronologiju. Ističući kako su drugi „pokušavali konstituirati tezu da su Kazalište i Grad ukinuli Riječke ljetne noći, što nije istina“, intendant je kontekstualizirao godine pauziranja festivala:

„Riječke ljetne noći održavane su redovito u različitim formatima do 2017. godine kada smo na prijedlog tadašnjeg Odjela za kulturu i gradonačelnika Vojka Obersnela organizirali festival u suradnji sa svim drugim kulturnim ustanovama Grada Rijeke i PGŽ-a. Sljedeće godine su Riječke ljetne noći bile integrirane u program Ljeta u prijestolnici. Godine 2019. je također bio integriran u pripreme za program Europske prijestolnice kulture, a tada je odlučeno da se 2020. godine Riječke ljetne noći neće održati kao poseban festival s obzirom na to kako je u sklopu EPK-a planiran ekstenzivan, ambiciozan cjelogodišnji program. Tada je uslijedila pandemija koja je trajala sve do proljeća 2022. godine.“

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Jedna od posljedica pandemija bila je i produžena kazališna sezona koja, od tada, traje gotovo deset mjeseci, protežući se od početka rujna, pa sve do sredine srpnja koji je i bio period nekadašnjih Riječkih ljetnih noći, kako ističe intendant. Ipak, podcrtava kako mu je posebno drago što je u njegovoj posljednjoj godini mandata Kazalište uspjelo, zajedno s Gradom Rijekom, revitalizirati Riječke ljetne noći.

Festival se održava na tri različite lokacije

Jedan dio festivalskog programa održavat će se u HNK Ivana pl. Zajca, dok će drugi dio biti postavljen na ljetnoj pozornici Art-kvarta „Benčić“: „Pronašli smo sjajnu lokaciju za koju sam uvjeren da će postati i buduća ljetna pozornica, ne samo ‘Zajca’, već i drugih.“

Riječke plaže, treća festivalska lokacija, određena je za program iznenađenja „Kud plovi ovaj brod?“: „U danima prije pandemije maštali smo o EPK brodiću koji bi tijekom ljetnih mjeseci povezivao najpoznatije riječke plaže. Iako ga tada nismo uspjeli organizirati, sada radimo na tome da u zadnjem dijelu Riječkih ljetnih noći na brodiću, koji će povezivati riječke plaže, izvodimo ekskluzivan program za publiku na njemu, ali i na plažama koje su, u međuvremenu, postale alternativno središte kulturnog društvenog života Rijeke.“

Ove godine Riječke ljetne noći sponzorira vjerni kazališni prijatelj, farmaceutska tvrtka JGL, koji se pridružuje generalnim pokroviteljima Baleta, Erste Banci, i Riječkog simfonijskog orkestra, INA-i.

Riječke ljetne noći donose 16 dramskih, baletnih i koncertnih programa

Ovogodišnje Riječke ljetne noći donose 16 različitih dramskih, baletnih i koncertnih programa.

Ravnateljica Hrvatske drame, Ana Vilenica, istaknula je četiri „atraktivna i privlačna“ gostovanja koja u Rijeku dolaze zahvaljujući K-HNK programu: „Maratonci trče počasni krug“ i „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ HNK u Osijeku, „Tiha noć“ HNK u Splitu te „Čekajući Oresta“ HNK u Varaždinu. Uz njih, istaknula je i povratak uspješnice s nezavisne scene, dokumentarne predstave Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj „Cure“ nastao u koprodukciji „Zajca“ s Igralkama i Zavodom VIDNE.

Uz njih, Hrvatska drama za nadolazeću ljetnu sezonu pripremila je i jednu posebno premijeru, svevremensku sentimentalnu farsu „Romanca o tri ljubavi“ Antuna Šoljana u režiji Denisa Brižića, ali i obnovu predstave prema romanu Daše Drndić, „Leica format“, u novom, autentičnom prostoru Art-kvarta „Benčić“.

Koncerti

Koncertnu stranu Riječkih ljetnih noći sačinjavaju simfonijski koncerti „Oda radosti“ i „Puccini Gala te udaraljkaški koncert „Uživajte u ritmu!“.

Maestro Valentin Egel ističe kako je ovo „treći ovosezonski Beethoven“ nakon što je Riječki simfonijski orkestar prethodno već izvodio Treću i Petu simfoniju. Ipak, Deveta simfonija predstavlja „simfoniju nad simfonijama“ koja se u Rijeci izvodi u kritičnom trenutku za Europu: “Gledajući na aktualna politička zbivanja i europske izbore, Deveta simfonija je divan podsjetnik na kakvu Europu želimo i kako bi ona trebala izgledati.“

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

S druge strane, „Puccini Gala“ proslava je velikog opernog skladatelja Giacoma Puccinija tijekom koje će biti izvedeni odabrane arije i scene: „Pokazat ćemo punu snagu riječke Opere tijekom ove proslave na kojoj će nastupati Riječki simfonijski orkestar, Riječki operni zbor te mnogobrojni solisti.“ Konačno, Egel ističe kako se Riječkim ljetnim noćima svojim programom pridružuju i udaraljkaši koji su „već prošle sezone pokazali kako imaju odličan, inovativan program.“

Ravnateljica Baleta Maša Kolara istaknula je baletnu okosnicu Riječkih ljetnih noći: „Grand finale“ Nadava Zelnera i baletni diptih „Sad i nikad više“. Uz njih, publika će imati priliku uživati i u koncertu Ibrice Jusića, kao i komornom mjuziklu „Jalta, Jalta u izvedbi obitelji Surian“, ali i zaputiti se sve do Zagreba gdje Riječke ljetne noći riječku publiku vode na operu Giuseppe Verdija, „Rigoletto“.

Završna riječ pripala je zamjenici gradonačelnika Grada Rijeke, Sandri Krpan, koja se zahvalila svim uključenim akterima u produkciju ljetne sezone. Pritom je istaknula kako su Riječani emocionalni vezani za Riječne ljetne noći te da vjeruje kako će oni opet imati mogućnost „uživati pod zvijezdama gledajući dramske, glazbene i baletne predstave“.

Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Kazališta ili putem online prodaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari