ŠIRI SE PROMETNA MREŽA

Video | Na riječkoj obilaznici danas najavljena izgradnja čvora Kozala. Butković ujutro otvorio čvor Trinajstići

Čvor Trinajstići na riječkoj obilaznici danas je pušten u promet u punom profilu. Više u video prilogu!

Svečanom otvorenju nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je nakon otvaranja čvora Trinajstići sudjelovao i u uvođenju u posao izvođača na projektu dogradnje čvora Orehovica na A6.

„Radi se o projektu koje je započeo prije nekoliko godina. Inicijativa je krenula od Općine Matulji te smo u suradnji s Hrvatskim autocestama krenuli u projektiranje i realizaciju ovog projekta vrijednosti oko 5,6 milijuna eura, koji će danas, nakon dobivanja uporabne dozvole, biti u funkciji. Suradnja s Općinom je dobra i iduće godine pripremamo projektnu dokumentaciju za čvor Miklavija gdje bi se trebala dogoditi i buduća poslovna zona“, izjavio je ministar Butković.

Radovi bili završeni još u srpnju

Čvor Trinajstići danas je službeno pušten u promet iako su radovi bili završeni još u srpnju.

“Bitno da je on napravljen. Je li on trebao biti otvoren, kad ga napravite, najbolje je otvorit ga drugi dan, ali uvijek postoji procedura, dokumentacija, izmjene koje su se trebale napraviti u projektu… Čekali smo naravno nekoliko mjeseci da on dobije uporabnu dozvolu i da ga možemo službeno otvoriti odnosno obići.”, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Čvor Trinajstići bi, u prvom redu, trebao stanovnicima Kastva i Matulja omogućiti znatno brži i ugodniji pristup središtu Rijeke osobnim vozilima, pogotovo nakon što je nedavno otvorena državna cesta D 403, između čvora Škurinje i Zvonimirove ulice.

U otkupu zemljišta sudjelovali Općina Matulji i Grad Kastav

Jedan krak je bio privremeno otvoren zbog zatvaranja čvora Matulji što je odmah pokazalo isplativost ovoga čvora.

“Već po prvim brojkama se vidjelo da je tu preko 15 tisuća vozila izlazilo i to je veliki pokazatelj koliko će prometno biti te koliko rasterećenje prometa očekujemo u slijedećim mjesecima, pogotovo kad čvor Matulji profunkcionira”, rekao je Vedran Kinkela načelnik Matulja.

U otkupu zemljišta zajedno su sudjelovali Općina Matulji u većem dijelu i Grad Kastav.

“Čvor ima naziv po našem naselju Trinajstići. Sigurno će ga korisitti naši, ovaj dio koji bude za vrijeme odlaska na posao ili kad se treba spustiti u Matulje i Diračje, sigurno će omogućiti da se ovdje ta priča rastereti.”, zadovoljna je i Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.

Uvođenje u posao izvođača za dogradnju čvora Orehovica

Nekoliko kilometara dalje, krenulo je uvođenje u posao izvođača za dogradnju čvora Orehovica.

Rekonstrukcija i dogradnja čvora Orehovica na riječkoj obilaznici vrijedna je gotovo sedam milijuna eura. Radovi se odnose na izgradnju druge i treće faze čvora, pri čemu druga faza obuhvaća rekonstrukciju lokalnog izlaza s autoceste A6 na Ulicu Franje Račkog i lokalnog izlaza s Ulice Franje Račkog na autocestu A7 (riječka obilaznica), u smjeru prema čvoru Škurinje, dok treća faza obuhvaća izgradnju ulazne rampe iz Ulice Franje Račkog na autocestu A6, u smjeru prema Zagrebu i rekonstrukciju nerazvrstane ceste, odnosno Ulice Put pod Rebar, donosi Kanal Ri.

“Čvor Orehovica tako ulazi u drugu i treću fazu rekonstrukcije i dogradnju čvora koji je često bio nesigurni čep i čvor na riječkoj zaobilaznici.”, rekao je Boris Huzjan, direktor HAC-a.

“Omogućit će u frekventnom čvoru novi ulazak iz smjera istoka u Rijeku i puno sigurnije odvijanje prometa na Orehovici – a kada se čvor dovrši uključivanjem prema Zagrebu, i sigurnije u smjeru zapada.”, siguran je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Filipović pozvao građane na strpljenje

Bit će izgrađen i novi nadvožnjak, a Rijeka tako nastavlja biti najveće gradilište što će dovesti do novih gužvi.

“Ovim putem pozivam građane na strpljenje, u tom periodu će biti zatvoren izlaz prema centru Rijeke, tj. prema Orehovici.”, dodao je gradonačelnik Rijeke.

Ukoliko bude sve po planu, još jedan čvor na riječkoj zaobilaznici mogao bi iduće godine krenuti s radovima.

“Projektira se čvor Kozala, nakon što je izmjenama na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća omogućeno daljnje projektiranje. HAC će raspisati natječaj što bi značilo da iduće godine počinju radovi na čvoru Kozala.”, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Vrijednost čvora Kozala je 8,5 milijuna eura, a Hrvatske autoceste na širem području Rijeke – od Grobnika do spoja prema Istri – ulažu preko 60 milijuna eura u sedam projekata.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari