PLANINARENEJ NA KVARNERU

Galerija |Na riječkom Korzu otvorena izložba “150 godina organizacijskog planinarstva u Hrvatskoj (1874.-2024.): Kvarnerska priča”

Idi na originalni članak

Na riječkom Korzu otvorena je izložba “150 godina organizacijskog planinarstva u Hrvatskoj (1874.-2024.): Kvarnerska priča” koja prikazuje povijest planinarstva, od osnutka Hrvatskog planinarskog društva 1874. do današnjih dana.

Oglas

Poseban naglasak pritom je stavljen na kvarnersko područje, čiji je planinarski pokret ostavio neizbrisiv trag u povijesti i razvoju planinarstva u Hrvatskoj.

Ravnatelj Javne ustanove Priroda Marko Modrić, u ime Primorsko-goranske županije, čestitao je Hrvatskom planinarskom savezu veliki jubilej i istaknuo da na području naše županije postoji niz legendarnih mjesta u planinarstvu kao i legendarnih vrhova koji su rado posjećivani, od Učke, Risnjaka i Snježnika te zaštićenih područja dok su Gorski kotar i otoci spoj su usitinu prekrasne prirode. Naglasio je važnu ulogu planinara u očuvanju prirode, što je danas jedan od glavnih prioriteta.

“Ova velika obljetnica obilježava se s ciljem da s ponosom sagledamo našu tradiciju, a ovom izložbom sagledavamo doprinos kvarnerskog kruga kao važnog kamenčića u našoj dugoj povijesti. Izložba također pokazuje nezamjenjivu suradnju s lokalnom zajednicom jer planinari su upravu tu da daju jednu širinu u kulturnom i sportskom smislu zajednici te je suradnja s lokalnom upravom i najbližom sredinom ključna”, rekao je Igor Eterović, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo da se na riječkom Korzu promovira planinarenje. “To je više od fizičke aktivnosti, to je dio naše tradicije, a to pokazuju mnogobrojne staze i planinarska društva su u našem kraju. Danas obilježavamo vrlo značajnu obljetnicu, hvala Hrvatskom planinarskom savezu i svima koji su bili angažirani oko izložbe i nadam se da ćemo ovom izložbom potaknuti mlađe generacije da se priključe i osjete čari planinarenja”, zaključio je gradonačelnik.

Ivana Eterović, zamjenica pročelnice Komisije za promidžbu i izdavačku djelatnost Hrvatskog planinarskog saveza, rekla je kako se 150 obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj obilježava na razini Hrvatske, ali su uključene i pojedine regije.

“Planinarenje nije tek besciljno lutanje u planini već organizirana djelatnost koja je pomno osmišljena stoga izložba prikazuje kako 21 udruga članica s Kvarnerskog područja doprinosi razvoju planinarstva u Hrvatskoj”, rekla je Eterović.

Exit mobile version