DIO PROJEKTA GRADA RIJEKE

Na SRC 3. maj i nogometnim igralištima Krimeja i Robert Komen instalirane fotonaponske elektrane

Instalacija fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije Sportsko rekreacijskom centru 3. maj, Nogometnom igralištu Krimeja i Nogometnom igralištu Robert Komen dio je projekta Grada Rijeke „Izgradnja integriranih solarnih elektrana na objektima javne namjene“ u sklopu kojeg se na objektima javne namjene postavljaju integrirane solarne elektrane

Integrirane solarne elektrane postavljaju se na ukupno 21 objekt javne namjene odnosno na 8 osnovnih škola, 7 dječjih vrtića i 6 sportskih objekata. Elektrane instalirane na SRC 3. maj te nogometnim igralištima Krimeja i Robert Komen proizvode električnu energije za vlastite potrebe, a višak električne energije predaju HEP ODS-u u elektroenergetsku mrežu.

Instaliranje fotonaponskih elektrana značajan je korak prema održivom razvoju i energetskoj učinkovitosti sportskih objekata jer omogućuje smanjenje troškova električne energije ovih objekata, koji su u 2023. godini iznosili 49.000,00 € dok će se instalacijom elektrana ostvarit ušteda od 35.000,00 € godišnje. Osim smanjenja troškova električne energije, ostvarit će se i pozitivan utjecaj na okoliš kroz smanjenje emisije CO2 .

Radove je u periodu od 2. do 19. srpnja 2024. godine izvela tvrtka Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o. iz Slavonskog Broda. Ukupna vrijednost investicije iznosi 144.364,13 €, a povrat ulaganja očekuje se u roku od pet godina.

Na Sportsko rekreacijskom centru 3. maj elektrana je montirana na krovnu konstrukciju dvorane i prati nagib krovišta od oko 20°. Ugrađeno je 439 fotonaponskih modula podijeljenih na 25 nizova. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 217,3 MWh, dok je nazivna snaga instalirane elektrane 160 kW. Vrijednost investicije je 102.720,65 €.

Nogometno igralište Krimeja

Na nogometnom igralištu Krimeja elektrana je montirana na nadstrešnicu koja natkriva centralnu tribinu i prati nagib nadstrešnice od oko 10°. Ugrađeno je 66 fotonaponskih modula, podijeljenih na 4 niza. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 35,64 MWh, dok je nazivna snaga elektrane 25 kW. Vrijednost investicije je 24.443,48 €.

Na nogometnom igralištu Robert Komen elektrana je montirana na ravni krov pratećeg objekta. Ugrađeno je 40 fotonaponskih modula, podijeljenih na 4 niza. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 19,8 MWh, dok je nazivna snaga elektrane 17 kW. Vrijednost investicije je 17.200,00 €.

Nogometno igralište Robert Komen

Fotonaponski moduli tipa SUNPRO M& HIEFF TWIN MONO postavljeni su tako da ne reflektiraju sunčevu svjetlost prema prometnicama te ne ugrožavaju sigurno odvijanje prometa.

Grad Rijeka i Rijeka sport d.o.o. i dalje će nastaviti ulaganje u fotonaponske elektrane na sportskim objektima te se u 2025. godini planira izgradnja fotonaponske elektrane na krovu Centra Zamet, a u 2026. godini na krovovima SRC Mlaka, SRC Belveder, Atletske dvorane Kantrida te Dvorane Dinko Lukarić.

Osim na SRC 3.maj i nogometnim igralištima Krimeja i Robert Komen, do sada su integrirane solarne elektrane postavljene na vrtiću Krnjevu, osnovnim školama Srdoči, Eugen Kumičić i Gornja Vežica te na vrtiću Galeb. Tijekom ove godine planira se postavljenje solarnih elektrana na osnovnim školama Kozala i Vladimir Gortan i na vrtiću Vežica.

Podsjetimo, prva fotonaponska elektrana snage 10 kW. postavljena je 2011. godine na krovu Upravne zgrade Korzo 16 u suradnji s TD Energo d.o.o.

Kroz projekt Grada Rijeke „Solarna energija u gradu“ do sada su fotonaponske elektrane koje proizvedenu električnu energiju predaje u mrežu postavljene na 7 zgrada javne namjene odnosno na objekte osnovnih škola Zamet, Kantrida, Pećine, Fran Franković i DV Potok i Srdoči. Iste su izgrađene u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je na dječjem vrtiću Mavrica postavljena prilikom izgradnje objekta. Ukupna instalirana snaga je 110 kW.

Također, Grad je postavio i solarne panele za pripremu potrošne tople vode u vrtićima Potok, Mavrica, Morčić i Đurđice koji troše više energije zbog centralnih kuhinja ili praonica koje su u njima smještene.

Do sada je ukupno proizvedeno oko 950 MWh električne energije iz energije sunca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari