NA SVEČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA: Nagrade za životno djelo dodijeljene prof. dr. sc. Anti Simoniću i posmrtno Nikoli Kraljiću

Zaslužnim pojedincima i institucijama uručeno je 12 godišnjih nagrada te osam Zlatnih plaketa “Grb Grada Rijeke”.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, a uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke.

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo u 2016. godini dodijeljena je prof. dr. sc. Anti Simoniću i posmrtno Nikoli Kraljiću. Zaslužnim pojedincima i institucijama uručeno je 12 godišnjih nagrada te osam Zlatnih plaketa “Grb Grada Rijeke”.

Prof. dr. sc. Ante Simonić: Cijeli život ostvarivao iznimne rezultate

Prof. dr. sc. Ante Simonić, nagradu za životno djelo dobio je za izniman doprinos u području znanosti, obrazovanja, medicine, kulture, sporta i diplomacije te za njegov izuzetan doprinos razvitku i ugledu Grada Rijeke i daleko šire.

Veliki je popis djela koja su obilježila njegov rad, a koja su uvijek služila na čast rodnome gradu Rijeci i njegovim stanovnicima. Ante Simonić od rane je mladosti pokazao sklonost ka sustavnom i marljivom radu. Na znanstvenom planu, kao farmakolog, usavršavao se u brojnim znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu. U dva navrata bio je vrlo uspješan dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci. Utemeljitelj je Hrvatsko turskog društva Rijeka, njegov prvi predsjednik i aktualni potpredsjednik. Cijeli je svoj život ostvarivao iznimne rezultate, ali ne samo u jednom području djelatnosti.

hss simonić

Dr. Ante Simonić zahvalio se na priznanjima u ime svih nagrađenih. „Krucijalni trenuci su tijekom života vrlo rijetki, a među tim najvažnijima je i ovaj danas. Mi se danas pridružujemo galeriji riječkih velikana koji su svoja najbolja ostvarenja učinili baš u ovom gradu“, rekao je dr. Simonić i istaknuo kako se ljudsko znanje udvostručuje svakih pet godina, pa postojećem znanju uporabna vrijednost zastarijeva fascinantnom brzinom: „Moramo biti dio najnaprednija svijeta, ali i znati odakle smo krenuli kako se ne bi izgubili. Stoga, grade naš koji tečeš, mi, današnji slavljenici, pridodajemo svoje najbolje poticaje da tvoja snaga još snažnije huči. Neka bude indeficienter. Vivat, crescat, floreat!“

Nikola Kraljić: Modernizirao pjesnički izričaj na čakavici

Druga nagrada za životno djelo posmrtno je pripala Nikoli Kraljiću, i to za iznimna postignuća u suvremenom hrvatskom pjesništvu jezično ukotovljenom u čakavštini, čijoj je modernosti dao neprocjenjiv doprinos.

Uz to što je modernizirao pjesnički izričaj na čakavici i time neposredno djelatna utjecao na čitavu plejadu mlađih čakavskih pjesnika, Kraljić je ujedno i svesrdno pridonosio popularizaciji i afirmaciji suvremene poetske riječi napisane na čakavici, kako u rodnom Omišlju, Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, tako i u cijeloj državi.

nikola kraljić

Isto tako, čestim je gostovanjima na književnim susretima u inozemstvu, naročito u Italiji, svojom poezijom davao značajan doprinos poznavanju i afirmaciji suvremenog hrvatskog pjesništva u svijetu. Nikola Kraljić bez sumnje je bio jedno od najvećih imena suvremene hrvatske književnosti. No, kako je cijeli njegov pjesnički opus i ponajprije jezik čakavice na kome je pisao, bio utemeljen i iznikao nadahnut i protkan rodnim mu Omišljem, Rijekom i Primorjem, nesumnjiv je i golem Kraljićev doprinos oblikovanju, njegovanju i afirmaciji stvaralaštva, kulture i baštine rodnoga kraja. O njegovom životu i djelu prikazan je i kratak film.

Dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke”

Zlatnom plaketom “Grb Grada Rijeke” nagrađeni su: Klinički bolnički centar Rijeka-Klinika za pedijatriju za izniman doprinos u unapređenju zdravlja djece i adolescenata, prof. dr. sc. Pero Lučin za dugogodišnji rad i doprinos u području visokog obrazovanja i znanosti te promicanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Ljubinka Toševa Karpowitz za sveukupan doprinos istraživanju povijesti grada Rijeke i promociji njegova ugleda u svijetu, prof. dr. sc. Renata Gržić za značajna dostignuća i razvoj dentalne medicine te unapređenje dentalnog zdravlja u Rijeci, Nikola Kurti za fotografski i obrtnički doprinos razvoju i promociji Rijeke kroz vjerski život, turizam, sport i obrazovanje, Zajednica tehničke kulture Rijeka za sustavni razvoj i poticanje tehničkog stvaralaštva mladih i građana grada Rijeke, Anton Škrobonja (Meštar Toni) za promidžbu Riječkog karnevala, grada Rijeke i Hrvatske u zemlji i inozemstvu i Amleto Vittorio Ballarini za dugogodišnje napore u promicanju dijaloga i ugleda grada Rijeke.

Dobitnici Godišnje nagrade Grada Rijeke

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su: Sveučilišna knjižnica Rijeka za izniman doprinos razvoju riječkog i hrvatskog sveučilišnog knjižničarstva, Udruga Bura Znanja za projekt STEMI, kao inovativni model učenja mladih te popularizaciju znanosti i tehnologije, prof. dr. sc. Daniela Malnar za doprinos afirmaciji Rijeke kao predvodnice u obrazovanju zdravstvenih kadrova u Republici Hrvatskoj, dr.sc. Julija Lozzi Barković za doprinos istraživanju međuratne arhitekture Rijeke kao nasljeđu trajnih vrijednosti na visokoj europskoj razini, Bruno Lončarić za brojne projekte te uređivanje priloga i knjiga kojima svjedoči i promiče identitet grada Rijeke, Kuglački klub “Mlaka” za izvanredna dostignuća u području sporta i doprinos sportskom ugledu grada Rijeke i doc. dr. sc. Gordana Nikolić za izniman doprinos na području visokog obrazovanja i poduzetništva, osnivanjem i pokretanjem prve privatne visoko obrazovne ustanove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari