EVO PODATAKA

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen okruglim stolom „Što nam kažu brojke o nasilju u obitelji“

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održan je okrugli stol pod nazivom: „Što nam kažu brojke o nasilju u obitelji“, namijenjen stručnjakinjama i stručnjacima koji se u svom djelokrugu rada bave i problematikom obiteljskog nasilja.

Okrugli stol održan je u petak, 22. rujna u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke organizirali su Policijska uprava primorsko-goranska i Udruga UZOR Rijeka.

Uz organizatore, sudionici okruglog stola bili su predstavnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Rijeka, riječkih ureda pravobraniteljice za djecu te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Obiteljskog centra – Područna služba Primorsko-goranske županije, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci, Centra za pružanje usluga u zajednici „Tić“ Rijeka te Pravnog fakulteta Rijeka.

Okruglom stolu je prisustvovala Karla Mušković, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke.

Nakon dobrodošlice koju su sudionicima poželjeli predstavnici organizatora okruglog stola, policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju Ingrid Mavrić te psihologinje iz Udruge UZOR Paula Bogović i Duška Car Drljača, uslijedilo je predstavljanje sudionika, uz kratku prezentaciju i komentar statističkih pokazatelja vezanih za nasilje u obitelji, što je poslužilo kao uvod za razmjenu novosti i promjena koje su se dogodile u pojedinim institucijama i udrugama.

Tako su predstavnice Udruge UZOR iznijele informaciju da se od 2022. godine provodi nova usluga koju financira Grad Rijeka putem javnog poziva, a odnosi se na podršku stanovanju ženama – žrtvama nasilja i njihovoj djeci, a koja podrazumijeva podmirivanje troška najma stana za žene nakon izlaska iz sigurne kuće u trajanju od šest mjeseci. Od početka 2023. godine ta usluga je dostupna i ženama koje nisu bile u sigurnoj kući, a odlaze od počinitelja obiteljskog nasilja.

Predstavnik Centra za pružanje usluga u zajednici „Tić“ Rijeka, obavijestio je prisute o promjeni tima stručnjaka uz promjenu naziva ustanove.

U Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Rijeka, novost uz promjenu naziva je i odvajanje od Obiteljskog centra te modernizacija informatičkog sustava kojim se olakšava rad sa žrtvama obiteljskog nasilja.

Predstavnice Obiteljskog centra, Područne službe Primorsko-goranske županije također su iznijele pozitivne novitete: uz to što sada samostalno djeluju nakon odvajanja od Hrvatskog zavoda za socijalni rad, započeli su se baviti psihosocijalnim tretmanom obitelji u kojima postoji visoki rizik od obiteljskog nasilja, kao jednim od vidova prevencije od eskalacije nasilja.

U angažiranoj raspravi sudionici su se dotaknuli i predstojećih promjena u zakonskoj regulativi u skladu s preporukama GREVIA da fokus postupanja u situacijama obiteljskog nasilja bude na žrtvi i njezinoj zaštiti.
Dogovoren je nastavak suradnje i sljedeći susret nakon implementacije nove zakonske regulative.

Zaključak okruglog stola je da je razmjenom informacija, diskusijom i novim dogovorom postignut cilj ovog skupa, a to je prije svega jačanje međuresorne suradnje kao jednog od ključnih strateških ciljeva u suzbijanju nasilja u obitelji, u smislu veće povezanosti, bolje komunikacije i suradnje institucija i organizacija civilnog društva koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja.

Uz navedeno, cilj je bio i poslati poruku javnosti o nultoj toleranciji prema bilo kom obliku nasilja, pa tako i nasilju u obitelji, o potrebi prijavljivanja obiteljskih nasilnika te važnosti podrške, pomoći, osnaživanja i zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nastavlja se i danas u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke edukacijom policijskih službenika na temu zaštite žrtava kaznenih djela i prekršaja.

Edukacija se provodi kontinuirano od 2014. godine u organizaciji Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, a današnja edukatorica je psihologinja Lorena Zec iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava. Policijski službenici educirat će se kroz sljedeće teme:

Rodno uvjetovano nasilje s naglaskom na prisilnu kontrolu i post-separacijsko nasilje

Problematika razgraničenja kaznenih i prekršajnih djela

Podsjećamo, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari