ČESTITAMO

Nagrada “Emil Paravina” otišla je u ruke vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća

Idi na originalni članak

Vijećnici XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije Lana Golubović, Fran Rubeša i Lejla Sinanović dobitnici su Nagrade „Emil Paravina“ 2022. – nagrada djeci za promicanje dječjih prava, dječje participacije, suradnju i pomoć vršnjacima.

Oglas

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač  je jedinstvene nagrade „Emil Paravina“ i to djeci za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima. Nagrada se dodijeljuje u dvije kategorije: djetetu pojedincu i skupini djece.

Posebnost Nagrade „Emil Paravina“ je što je to godišnja nagrada djeci, a također djeca biraju svoje ambasadore i prvake dječjih prava među osnovnoškolcima diljem Republike Hrvatske!

Na javni poziv Saveza društava “Naša djeca” stiglo je 14 kandidatura (4 pojedinačne i 10 skupnih) kroz koje se kandidiralo ukupno 162-ero osnovnoškolske djece u dobi od 10 do 14 godina, mali borci za  prava svojih vršnjaka, a koje su njihovi nastavnici, razrednici, voditelji, mentori, roditelji, vršnjaci kandidirali jer se zalažu za prava djece i pomažu u svojim razredima, Dječjim gradskim/općinskim vijećima, Dječjim forumima, Vijećima učenika ili jednostavno mijenjaju svoje zajednice na bolje u kojima odrastaju.

Mali zagovaratelji i borci za dječja prava upozoravaju odrasle što i kako trebaju raditi u korist djece, pokreću male građanske inicijative za gradnju igrališta, uređenje skate parkova, pomažu djeci iz Ukrajine, brinu o okolišu, morima, vodama, participiraju u međunarodnim radnim tijelima za dječja prava, pokreću antiratne kampanje, nabavku ormarića u školama, rješavaju sukobe u razredu, snimaju video-uratke, crtaju, pišu u kojima pozivaju odrasle da poštuju dječja prava, poučavaju svoje vršnjake o dječjim pravima i obvezama kroz vršnjačku edukaciju i radionice, rado pomažu svojim bolesnim vršnjacima ili se bore za onu slabiju djecu koja nemaju dovoljno samopouzdanja reći što misle i što žele, sudjeluju u humanitarnim akcijama u školi, potiču svoje vršnjake drugih nacionalnih manjina i djecu s teškoćama u razvoju na zajedničko druženje, radionice o dječjim pravima, toleranciji, multikulturalnosti, nenasilnom rješavanju sukoba, miru, te volontiraju od malena.

„Ovo je nagrada prvenstveno Lani, Lejli i Franu, ali i svim dosadašnjim vijećnicima i forumašima DND Opatija koji od 2010. godine promiču glas djece Opatije i Hrvatske sudjelujući u radu velikih europskih organizacija koje promiču vrijednosti Konvencije UN-a o pravima djeteta i aktivnog dječjeg sudjelovanja i koji su sudjelovli u donošenju važnih dokumenta za život djece u Europskoj uniji. Ova nagrada je priznanje i nama mentorima koji zagovaramo pravo djeteta na aktivno sudjelovanje i vjerujemo u moć i glas djeteta.

Ujedno ova Nagrada je i poziv svim odraslima da kod donošenja svih važnih odluka za život djece djecu čuju, saslušaju i uvaže. Grad prijatelj djece je grad prijatelj svih stanovnika, a pravo djece na sudjelovanje zauzima posebno mjesto u Gradovima i općinama prijateljima djece. Odrasli imajte na umu da vas dijeljenje „moći“ s djecom čine boljim ljudima“, kazala je tajnica Društva “Naša djeca” Opatija Sanja Škorić.

Exit mobile version