ČESTITAMO

Nagrada “Emil Paravina” otišla je u ruke vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća

Vijećnici XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije Lana Golubović, Fran Rubeša i Lejla Sinanović dobitnici su Nagrade „Emil Paravina“ 2022. – nagrada djeci za promicanje dječjih prava, dječje participacije, suradnju i pomoć vršnjacima.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač  je jedinstvene nagrade „Emil Paravina“ i to djeci za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima. Nagrada se dodijeljuje u dvije kategorije: djetetu pojedincu i skupini djece.

Posebnost Nagrade „Emil Paravina“ je što je to godišnja nagrada djeci, a također djeca biraju svoje ambasadore i prvake dječjih prava među osnovnoškolcima diljem Republike Hrvatske!

Na javni poziv Saveza društava “Naša djeca” stiglo je 14 kandidatura (4 pojedinačne i 10 skupnih) kroz koje se kandidiralo ukupno 162-ero osnovnoškolske djece u dobi od 10 do 14 godina, mali borci za  prava svojih vršnjaka, a koje su njihovi nastavnici, razrednici, voditelji, mentori, roditelji, vršnjaci kandidirali jer se zalažu za prava djece i pomažu u svojim razredima, Dječjim gradskim/općinskim vijećima, Dječjim forumima, Vijećima učenika ili jednostavno mijenjaju svoje zajednice na bolje u kojima odrastaju.

Mali zagovaratelji i borci za dječja prava upozoravaju odrasle što i kako trebaju raditi u korist djece, pokreću male građanske inicijative za gradnju igrališta, uređenje skate parkova, pomažu djeci iz Ukrajine, brinu o okolišu, morima, vodama, participiraju u međunarodnim radnim tijelima za dječja prava, pokreću antiratne kampanje, nabavku ormarića u školama, rješavaju sukobe u razredu, snimaju video-uratke, crtaju, pišu u kojima pozivaju odrasle da poštuju dječja prava, poučavaju svoje vršnjake o dječjim pravima i obvezama kroz vršnjačku edukaciju i radionice, rado pomažu svojim bolesnim vršnjacima ili se bore za onu slabiju djecu koja nemaju dovoljno samopouzdanja reći što misle i što žele, sudjeluju u humanitarnim akcijama u školi, potiču svoje vršnjake drugih nacionalnih manjina i djecu s teškoćama u razvoju na zajedničko druženje, radionice o dječjim pravima, toleranciji, multikulturalnosti, nenasilnom rješavanju sukoba, miru, te volontiraju od malena.

„Ovo je nagrada prvenstveno Lani, Lejli i Franu, ali i svim dosadašnjim vijećnicima i forumašima DND Opatija koji od 2010. godine promiču glas djece Opatije i Hrvatske sudjelujući u radu velikih europskih organizacija koje promiču vrijednosti Konvencije UN-a o pravima djeteta i aktivnog dječjeg sudjelovanja i koji su sudjelovli u donošenju važnih dokumenta za život djece u Europskoj uniji. Ova nagrada je priznanje i nama mentorima koji zagovaramo pravo djeteta na aktivno sudjelovanje i vjerujemo u moć i glas djeteta.

Ujedno ova Nagrada je i poziv svim odraslima da kod donošenja svih važnih odluka za život djece djecu čuju, saslušaju i uvaže. Grad prijatelj djece je grad prijatelj svih stanovnika, a pravo djece na sudjelovanje zauzima posebno mjesto u Gradovima i općinama prijateljima djece. Odrasli imajte na umu da vas dijeljenje „moći“ s djecom čine boljim ljudima“, kazala je tajnica Društva “Naša djeca” Opatija Sanja Škorić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari