Nagrađeni najbolji riječki znanstvenici i umjetnici, dodijeljene nagrade Zaklade Sveučilišta

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je dodjela nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima.

Nagrađeni su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, te akademskoj i široj zajednici.

Čestitke nagrađenima uputili su ravnateljica i predsjednik Upravnog Odbora Zaklade Iva Rinčić i Damir Zec, u ime Sveučilišta u Rijeci, prorektor za znanost i umjetnost Alen Ružić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin.

„Današnji dan zapravo je kruna cijelog našeg sustava znanosti kojim pokušavamo na produktivni način implementirati sve ono što činimo“, kazao je prorektor za znanost i umjetnost Alen Ružić.

Ove godine dodijeljeno je pet nagrada, a u ime svih nagrađenih na priznanjima se zahvalio dobitnik nagrade za životno djelo prof. dr. sc. Vladimir Takšić, umirovljeni redoviti profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Uže područje znanstvenog bavljenja prof. Takšića je emocionalna inteligencija. Kao prepoznatljiv stručnjak u području emocionalne inteligencije bio je izabran u međunarodni tim za procjenu valjanosti zadataka nove verzije svjetskog testa MSCEIT. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima je Državna nagrada za znanost za popularizaciju psihologije. Prošle godine je izabran za člana Ekspertne radne skupine Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu kurikularne reforme. Prof. Takšić je zapaženi znanstveni i vrsni nastavnik te nezamjenjiv popularizator riječke psihologije.

U kategoriji mladi znanstvenici, za područje biomedicinske i prirodne znanosti nagrađen je dr. sc. Marko Šestan s Medicinskog fakulteta.

Nagrada u kategoriji znanstvenik za društvene i humanističke znanosti dodijeljena je doc. dr. sc. Vilku Petriću s Učiteljskog fakulteta, za područje biomedicinske i prirodne znanosti nagrađen je doc. dr. sc. Davor Dragičević s Odjela za matematiku te doc. dr. sc. Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta u području tehničke i biotehničke znanosti.

Od ove godine, pokrenut je novi natječaj Transfer znanja koji je u sklopu programa Riječka ideja te u suradnji s tvrtkom Alarm automatika, čija je nagrada dodijeljena timu kojeg su činili izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović s Odjela za informatiku, izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić s Filozofskog fakulteta i prof. dr. sc. Sanda Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku za Informatičku potporu osobama s disleksijom za efikasnije čitanje uz pomoć slogovne metode (SyllAssist).

Dodjelu su glazbenim programom obogatili glazbenica Karin Kuljanić uz klavirsku pratnju Roberta Grubišića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari