SMART CITY LIVING

Najava uvodne konferencije projekta Centar kompetencija za pametne gradove

Foto: M.L./Riportal

U petak, 09. srpnja 2021. s početkom u 10 sati, u prostorima Exportdrva, Grobnička riva, Rijeka održat će se uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove – CEKOM.

Centar kompetencija za pametne gradove otpočeo s provedbom 01. ožujka 2020. godine, no radi nepovoljnije epidemiološke situacije nije bilo moguće organizirati uvodnu konferenciju na kojoj bi bili predstavljeni projekt i njegovi ciljevi. Iz tog razloga fokus konferencije neće biti samo predstavljanje projekta već i prezentacija dosad postignutih rezultata projekta poput novootvorenih 50 radnih mjesta ili ulaska istraživačkog procesa u TRL 3 razinu tehnološkog razvoja. Osim uvodnog panela na kojem se očekuje sudjelovanje čelnih ljudi pojedinih partnera i predstavnika resornog ministarstva, te predstavnika grada Rijeke, tijekom konferencije će se održati i prezentacija pojedinih podprojekata unutar projekta Centra kompetencija za pametne gradove.

Centralni dio konferencije bit će glavna panel rasprava pod nazivom Kome pripada sutra, a kome sredstva? na kojoj će sudjelovati:

  • Marijana Bačić, Potpredsjednica Uprave za Korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma d.d.
  • Marko Markić, Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske
  • Marko Filipović, Gradonačelnik Grada Rijeke
  • Dražen Jakšić, Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar
  • Gordana Kovačević, Predsjednica Ericsson Nikole Tesle d.d.
  • Snježana Prijić-Samaržija, Rektorica Sveučilišta u Rijeci

Raspravu će moderirati Mirjana Samardžić Novoselec, Članica Uprave Apsolona d.o.o., koja će ujedno održati i uvodno predavanje same panel rasprave pod nazivom Gradovi budućnosti – kako do njih?.

Tijekom poslijepodnevne sesije će se održati predstavljanja podprojekata Centra komptencija za pametne gradove:

  1. City Energy&Enviroment stvara platformu za planiranje i upravljanje energetskom učinkovitošću, javnom rasvjetom i održivim okolišem te gospodarenje otpadom;
  2. City 4D Inteligentna Infrastruktura omogućuje efikasnije upravljanje komunalnom infrastrukturom u svrhu smanjivanja troškova, privlačenja investicija i pružanja što bolje usluge;
  3. City Connected Traffic uspostavlja integrirani sustav za podršku odlučivanju u gradskom prometu i urbanoj mobilnosti;
  4. City Surinmo želi optimizirati prometne tokove u uvjetima niskougljične mobilnosti i izraditi model centralnog praćenja, analize i dijeljenja ključnih informacija o prometu;
  5. City Living omogućuje direktno povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja;
  6. City Modesty prikuplja podatke u realnom vremenu u svrhu dobivanja što relevantnijeg uzorka podataka za potrebe istraživanja.

U samoj razradi šest istraživačko-razvojnih podprojekata sudjeluje 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća i 3 institucije za istraživanje i širenje znanja. Na predstavljanju podprojekata će biti prisutni predstavnici svih 20 partnera okupljenih u projektu.

Inače, Centar kompetencija za pametne gradove je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

U iduće dvije godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove je trgovačko društvo Smart RI d.o.o. koje je osnovao Grad Rijeka. Smart RI, a time i grad Rijeka, će postati testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti radi unapređenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 HRK, od čega je 95.357.525,75 HRK iznos koji sufinancira EU.

Za više informacija o CEKOM konferenciji i projektu slobodno nam se obratite na e-mail adresu nenad.antolovic@smart-ri.hr ili broj mobitela 099/536 1944.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari