EVO ŠTO SE SPREMA

Najavljen cjelokupni program Kastafsega kulturnega leta! Evo što nas sve čeka

Srpanj i kolovoz u Kastvu, za vrijeme održavanja 33. Kastafskega kulturnega leta, biti će ispunjeni brojnim dramskim, glazbenim, izložbenim, dječjim i partnerskim programima. Na konferenciji za medije održanoj danas, ispred Kuće Belice (Vikotova bačvarija) u Kastvu, najavljen je cjelokupni program, kao i program svečanog otvorenja ovogodišnjeg tradicionalnog ljetnog festivala.

O ovogodišnjem Kastafskom kulturnom letu govorili su Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva, Saša Brusić, direktor Turističke zajednice Grada Kastva koji je predstavio partnerski program Jerry Ricks Blues Festival, Zoran Majstorović, umjetnički voditelj 28. Festivala gitare – Kastav 2024., Andy Cech u produkciji Super Cover Night-a, Damjan Grbac, tajnik Udruge KKL i Saša Matovina, predsjednik Udruge KKL.

U okviru trideset i trećeg izdanja Kastafskega kulturnega leta pripremljeno je 46 različitih programa. Među njima je čak 31 glazbeni program (17 u organizaciji KKL-a i 14 partnerskih) najrazličitijih stilova i žanrova, pri čemu će njih 5 kroz kulturni program Ritam dvorišta nastaviti s oživljavanjem stare gradske jezgre. Ritam dvorišta će, u vidu poklona kastavskoj publici (riječ je o programima na koje je slobodan ulaz), doprinijeti neposrednom druženju umjetnika i posjetitelja, a u prvom redu žitelja Kastva. Dramski program će sa svojih 9 predstava (2 u organizaciji KKL-a i 7 partnerskih) okupiti značajna glumačka imena, a očekuju nas i stand-up comedy show programi, kako naših domaćih snaga, tako i onih iz susjednih zemalja s područja bivše države, dok su 2 predstave, obje u organizaciji KKL-a, u okviru dječjeg programa posvećene najmlađim posjetiteljima. Očekuju nas i 4 likovne izložbe, od kojih čak tri međunarodne.

Kastafsko kulturno leto svake godine nastoji ponuditi sve više jedinstvenih programa. Ovog će ljeta publika moći uživati u nekoliko programa nastalih u produkciji ili koprodukciji KKL-a. Prvi na redu je Super Cover Night, program koji će publiku povesti kroz povijest filmske glazbe, a koji će posjetitelji moći pogledati u sklopu otvorenja 33. izdanja našeg festivala. Na pozornici će ponovo zasjati i Duhi, prošlogodišnja uspješnica, koja je dobila veliko priznanje na 64. FHKA, odnijevši Posebnu nagradu stručnog povjerenstva za najbolju grupnu (ansambl) igru. U srpnju nas očekuje i svečani koncert Zbora HRT-a, dirigent Domeniko Briški,

povodom 30. obljetnice osnutka Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i 15. obljetnice uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. U kolovozu će Mauro Staraj predstaviti svoju novu knjigu poezije, Vreme kroz prsti.

Kastafsko kulturno leto u svojoj organizaciji predstavlja i već tradicionalni 28. Festival gitare, pod umjetničkim vodstvom Zorana Majstorovića, a tijekom kojeg će se, kao i svake godine, održati edukativne radionice sviranja gitare.

U ovogodišnjem programu treba istaknuti i svjetsku senzaciju Mnozil brass, austrijski puhački sastav koji u naš grad dolazi u sklopu svoje turneje Jubilee, kojom će proslaviti 30 godina svoga djelovanja.

Poseban doprinos kvaliteti i raznovrsnosti programa zasigurno će dati omiljeniji partnerski programi: Dječji pjevački festival Kastafski glasi 2024., Jerry Ricks Blues Festival i ovogodišnji jubilarni 20. ČAnsonfest – Kastav 2024., kao i značajan broj programa u suradnji s agencijama za organizaciju kulturnih događanja, zahvaljujući čemu ćemo i ove godine, kao i prošle, imati znatno veći broj dramskih i glazbenih sadržaja.

Svakako treba istaknuti i naglasiti međunarodno obilježje koje se nastavlja i ovim trideset i trećim izdanjem Festivala. Tome najbolje svjedoči broj od 10 zemalja sudionica: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Finska, Francuska, Hrvatska, Italija, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. Također, ne smijemo zanemariti ni više od 350 umjetnica i umjetnika koji će svojim predanim izvedbama pružiti našoj vjernoj publici, kao i svima onima koji će prvi put posjetiti naš Grad, priliku doživjeti lijepe i nadahnjujuće trenutke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari