DONOSIMO DETALJE

Najavljen ovogodišnji program obilježavanja Dječjeg tjedna

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna koji se obilježava od 2. do 8. listopada je „Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči“, a programi će se odvijati pod motom „Ljubav djeci prije svega“.

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava, radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Ciljevi dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Kako je istaknula privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Vlasta Linić program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, a sudjeluju Dom mladih Rijeka, Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Društvo „Naša djeca“ Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka.
„Ovim programom Grad Rijeka obilježava Međunarodni dan djeteta i Dječji tjedan i zahvaljujem svim institucijama i udrugama koje su tom prigodom osmislile čitav niz aktivnosti. Svi oni provedbom i svojih redovnih programa doprinose ciljevima Dječjeg tjedna, poticanju sadržaja važnih za pravilan odgoj i obrazovanje najmlađih. Ovim putem pozivam djecu i njihove roditelje da se uključe u program koji se narednih nekoliko dana održava u Rijeci“, pozvala je privremena pročelnica Linić.

Program su najavile Svjetlana Mazaroli-Jurišić u ime Društva „Naša djeca“ Rijeka; Iva Volović, kustosica pedagoginja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka; Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka; Vlasta Tibljaš u ime Udruge Portić i Anika Hodak u ime Doma mladih Rijeka.

U programu će se naći i radionice i kazališne predstave, znanstveni pokusi, projekcije animiranih filmova, aktivnosti vezane uz ekologiju, a sve to popraćeno s puno igre, smijeha i veselja.

Program obilježavanja Dječjeg tjedna u Rijeci

Dom mladih

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u Domu mladih održat će se niz radionica namijenjenih učenicima osnovnih škola.

Znanstveni laboratorij (5.–6.r)

Ponedjeljak, 2. listopada 2023. od 18.45 do 19.45 sati

Mućkanje i bućkanje, pokusa izvođenje! Osnovni cilj radionice je polaznicima i polaznicama kroz eksperimente približiti, za tu dob, često apstraktne pojmove te im predočiti povezanost između pojedinih prirodnih znanosti na konkretnim primjerima.

Voditeljice: Sarah Visentin i Laura Sutlović

Modelarska radionica “A je to!” (3.-5.r)

Srijeda, 4. listopada 2023., od 18.00 do 19.00 sati

Modelarska radionica „A je to“ namijenjena je svoj djeci spretnih i nespretnih ruku, ali koja imaju veliku želju vlastitim rukama izraditi neki uporabni predmet. Polaznici će se upoznati s radom za UNIMAT strojem, ručnim pilama i sl. alatom.

Voditeljica: Lorena Kovač

3D printeraj (5.-8.r)

Četvrtak, 5. listopada 2023., od 18.00 do 19.30 sati

Crtanje pomoću CAD alata, printanje na 3D printeru!

Voditelj: Marino Čikeš

Sve radionice su besplatne, a za prijavu je potrebno:

ispuniti ONLINE PRIJAVNICU koju možete pronaći na stranicama Doma mladih dom-mladih.hr

Ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti

Potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom (info@dom-mladih.hr) ili poštom u Dom mladih (Laginjina 15, Rijeka).

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“ četvrtu godinu zaredom povodom Dječjeg tjedna organizira vrlo uspješno i među djecom vrlo popularno natjecanje u čitanju. Prošle godine je Udruga također organizirala „Dan retro igara“ kao aktivnost u kojoj su se djeca podsjetila na nekada popularne dječje igre. Kako su djeca taj oblik zabave odlično prihvatila, Udruga ga je odlučila i ove godine ponoviti.

natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova „I ti možeš biti teta/barba pričalica“

Udruga „Portić“ je poznata po svojem projektu “Tete i barbe pričalice” u kojem volonteri svake večeri čitaju i pričaju priče djeci u bolnici, a navedeno natjecanje omogućava djeci da i oni pokažu kako bi se snašli u toj ulozi.

Natjecanje se u potpunosti održava virtualno, osim dodjele nagrada, tako što djeca svoje videouratke šalju na mail adresu udruge, a prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od dugogodišnjih teta pričalica, učiteljica razredne nastave i nastavnica hrvatskog jezika bira najbolje po kategorijama: 1. i 2. razred, 3. razred, 4. razred te 5. i 6. razred. Čitati se mogu isključivo prozni tekstovi primjerenog dječjeg sadržaja i tematike te mentorice ili mentori (učitelji/ce, knjižničari/ke, nastavnici/ce hrvatskog jezika) pomažu u odabiru navedenog.

Prijave se primaju do 6. listopada 2023. godine putem e-mail adrese natjecaj.portic@gmail.com, a imena najuspješnijih budućih “teta i barba pričalica” objavljuju se 16. listopada 2023. godine. Datum dodijele nagrada najuspješnijima bit će objavljen naknadno jer ovisi o slobodnim terminima svih uključenih volontera i nagrađenih učenika i mentora/ica.

„Dan retro igara“

Ideja radionice pod nazivom „Dan retro igara“ je približiti djeci igre koje su odrasli igrali kao djeca. Na taj način djeca dobiju ideju čega se igrati na dječjim igralištima, tj. odrasli im prenose takav oblik zabave da se ne zaboravi.

Članice i volonterke udruge „Portić“ 7. listopada 2023. godine, od 10:00 do 12:00 sati održat će radionicu retro igara u dvorištu Dječje kuće u Rijeci na način da će svaka predstaviti igru koju najviše voli, podučiti djecu kako ju igrati te ju, naravno, i odigrati. Svi sudionici dobit će i brošuru o retro igrama koju je Udruga izradila u okviru projekta „Tjedan retro igara“ uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i ove će se godine uključiti u program Dječjeg tjedna i to radionicom u sklopu edukativnih programa Čudotvornice, muzejske radionice – igraonice.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u subotu 7. listopada od 9 do 13 sati organizirat će se radionica Dobri duh šume. Radionica će se održati u sklopu muzejske Čudotvornice i edukativne subotnje radionice i igraonice Jutro u Muzeju.

Polaznici će se na radionici upoznati s magičnim otokom Cresom, posebice Tramuntanom, drevnom šumom na sjeveru otoka koja je puna šuštavih tajni i u kojoj živi Macmalić – dobri duh šume. Uz priče i legende, ali i zanimljive činjenice vezane uz otok, učit će i o važnosti ovaca i preradi njihove vune kao jednog od autohtonih zanimanja creskog kraja. Sudionici će izrađivati svoje verzije Macmalića koristeći pravu ovčju vunu i usvajat će vještinu filcanja.

Baveći se creskim pričama, djeca će učiti o ekologiji i očuvanju prirode kao jednog od najvažnijih zadataka koje duh šume Macmalić zagovara.

Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina.

Ulaz na radionicu je besplatan.

Voditeljica: Iva Volović

Prijave se vrše porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail: cudotvornica@ppmhp.hr ili putem telefona broj 051/213-578.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sudjeluje u Dječjem tjednu s predstavom „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović. Ova predstava progovara o veoma važnoj temi koja se pomalo uvukla međ­u ljude u doba komercijalizma i izvanjskih stvari, a to je strah od ljubavi, ili strah od zagrljaja. Strah od ljubavi je najveći čovjekov neprijatelj. Stoga je važno da upravo u ovom trenutku progovorimo o tome koliko je važna bliskost, koliko je važan zagrljaj i koliko je važno povjerenje.

O ovoj temi predstava progovara kroz lik medvjeda Urse koji voli grliti druge životinje jer ima srce veće od bilo koga, u njegovo srce stanu svi i za svakoga unutra ima ponešto. Ursino srce toliko je veliko da može pustiti unutra i zeca, i soba, i ježa, i tvora, i zmiju. Svakoga. Jer imati takvo srce, a ne dijeliti ga, prava je šteta, veća od najveće štete.

Predstava je namijenjena djeci od 7 i više godina.

Ulaznice se mogu kupiti online u webshopu GKL Rijeka te putem platforme Mojekarte.hr.

Rezervacija ulaznica moguća je putem e-maila blagajne Kazališta blagajna.gklri@gmail.com, a rezervirane ulaznice moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka izvedbe.

Radno vrijeme blagajne: sat vremena prije početka predstave na lokaciji izvedbe (Blaža Polića 3b)

Cijena ulaznice: 4,00 eura.

Trajanje predstave: 55 minuta.

Termini održavanja predstave su:

– Petak, 6. listopada 2023. u 18:00 sati

– Subota, 7. listopada 2023. u 11:00 i 18:00 sati.

Društvo „Naša djeca“ Rijeka

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja programska aktivnost Društva ,,Naša djeca” Rijeka, s ciljem usmjeravanja pažnje javnosti prema ostvarivanju dječjih prava kroz raznolike sadržaje s djecom i za djecu. Pokretanjem, organiziranjem i provođenjem stvaralačkih aktivnosti s djecom i za djecu, poticanjem novih sadržaja važnih za pravilan razvoj i odgoj najmlađih poticanjem volonterskog društvenog i stručnog rada s djecom uz njihovu aktivnu participaciju u aktivnostima lokalne zajednice, nastoji se doprinijeti podizanju svijesti, važnosti i položaju djece u današnjem društvu.

Eko centar mladih čuvara okoliša Društva „Naša djeca“ Rijeka bilježi 50 godina djelovanja mladih čuvara okoliša, za koje aktivnosti ekološke edukacije je Društvo dobilo i državno priznanje još daleke 1993. godine. Tim u vezi ovogodišnja događanja i programi Društva posvećuju posebnu pažnju edukaciji djece o okolišu i održivom razvoju u njihovom slobodnom vremenu.

Zato je cijeli Dječji tjedan posvećen navedenoj tematici i jubileju mladih čuvara okoliša.

U ponedjeljak 2. listopada, od 10 do 12:30 sati, održalo se patroliranje plavih patrola užim gradskim područjem. Tom prigodom mladi čuvari okoliša dijelili se crvene i zelene kartone, kartone upozorenja i pohvale građanima, povjerenicima stambenih zgrada, predstavnicima obrta i dr. gospodarstvenicima, predstavnicima ustanova i dr. za pozitivan i negativan odnos prema okolišu.

U utorak 3. listopada i četvrtak 5. listopada, od 9 do 12:30 sati, na adresi Dolac 7b, održat će se radionice “Eko rama”

Radionice ekorame podrazumijevaju izradu predmeta za opću upotrebu i ekosuvenira od otpada. Cilj je skrenuti pažnju na svakodnevnu prekomjernu količinu otpada koju ljudi na Zemlji stvaraju. Svojim odgovornim ponašanjem trebali bi postupati štedljivo i što manje stvarati otpad, a onaj koji se ipak stvori treba se staviti u ponovnu uporabu, odnosno treba ga reciklirati. Zato se učenike uči kako da od otpada učine predmete za ponovnu uporabu, odnosno da otpad recikliraju i kako da svojim odgovornim ponašanjem utječu na roditelje da ostavljaju za sobom čim manje otpada i tako čuvaju okoliš.

Od naj uradaka naknadno će bit postavljena izložba u izlozima grada Rijeke.

Radionice su namijenjene učenicima petih razreda osnovne škole.

U petak 6. listopada, od 10 do 12:30 sati, na adresi Jelačićev trg 1, organizirano je kreativno crtanje po pločniku pod nazivom „Djeca u igri, radu, prometu i razonodi“.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka se i ove godine vrlo rado uključuje u obilježavanje Dječjeg tjedna sa zanimljivim edukativnim programom.

Digitalni video pokusi: „Kućni šašavi znanstvenik“

„Kućni šašavi znanstvenik“ je projekt digitalnih video pokusa kroz kojih Muzej „dolazi“ u kućne posjete s pisanim uputama, materijalima i koracima za izvođenje pokusa u obliku video zapisa prilagođenih za realizaciju u kućnom, vrtićkom i školskom laboratoriju, namijenjen prvenstveno djeci predškolske i rane školske dobi. Pokusi su kreativno i maštovito osmišljeni, a cijeli tijek prati dinamična glazba te boje koje su živahne i prilagođene djeci. Sve što je potrebno za realizaciju Kućnog šašavog znanstvenika imamo u kućnom, vrtićkom ili školskom laboratoriju, s lako dostupnim sastojcima, uz puno dobre volje, strpljenja i društvom ukućana ili prijatelja. Pokusi su objavljeni na YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Digitalni projekt „Kućni šašavi znanstvenik” dobio je Posebno priznanje u kategoriji za pedagoško-edukacijski program od strane Ocjenjivačkog suda HMD-a. Također je proglašen i kao jedna od najboljih akcija za djecu na državnoj razini za kojeg je Grad Rijeka kao prijavitelj dobio Povelju.

Autorica: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja

Ruke pomagačice: Mara i Lena

Radionica za djecu: „Noćna muzejska igra“

listopada 2023., od 18:00 do 19:30 sati

„Noćna druženja volimo i tada plijen svoj lovimo.“ – kažu muzejski noćni leteći superheroji. Polaznici će kroz edukativnu i interaktivnu radionicu istražiti Muzej te otkriti koje životinje spavaju danju i tako skupljaju snagu za nevjerojatne dogodovštine koje ih čekaju dok noću traže hranu. Kroz zabavnu igru o brzim noćnim letačima upoznat će vrline svojih novih prijatelja – šišmiša i poletjeti u zanimljivu igru okusa i mirisa. Muzejska noćna pustolovina vas čeka.

Autorice i voditeljice: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja i Božena Viduka, mag.lik.ped.

Namijenjeno djeci od 6 do 10 godina

Trajanje radionice: 90 min

Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Napomena: radionica se ne naplaćuje, to jest besplatna je za sve sudionike.

Radionica za djecu: „Pustolovine šašavih znanstvenika“

4.listopada 2023.

Pustolovine šašavih znanstvenika otkrit će nam poneke tajne u svijetu prirodoslovlja na zanimljiv, drugačiji i neobičan način. Kroz interaktivnu radionicu istražit ćemo razne muzejske predmete, to jest suhe i mokre preparate, kao što su kukci, šišmiš, kost špiljskog medvjeda, koža morskog psa, ptičja perja, zmijski kostur i zmijsku kožu. Istraživanje započinjemo sa zanimljivim pokusom u kojem ćemo istražiti boju lista, postaviti znanstvenu teoriju i otkriti je li točna. Zatim krećemo u let i upoznajemo tajanstveni svijet sitnih bića – kukaca. Nakon toga, uz pomoć morske abecede otkrivamo nazive i izgled vladara mora – morskih pasa iz prirodoslovnog muzeja. Pokušat ćemo otkriti i koje se životinje kriju iza uvećanih fotografija njihovih koža. Razgibat ćemo um i tijelo kroz igre i razna muzejska pomagala. Istražite, otkrivajte i eksperimentirajte u svijetu muzejske znanosti.

Autorica i voditeljica: Anita Hodak, viša kustosica pedagoginja

Namijenjeno vrtićkim grupama i školskim grupama od 1. do 4. razreda

Trajanje radionice: 60 min za vrtićke grupe, 90 min za školske grupe

Termin radionice: u dogovoru s odgojiteljima i učiteljima

Obavezna prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Napomena: radionica se ne naplaćuje, to jest besplatna je za sve sudionike.

Projekcija animiranog filma uz demonstriranje znakovnog jezika: „Tonka će sutra

  1. listopada 2023., od 18:00 do 19:30 sati

Film svima se vraća u Prirodoslovni muzej Rijeka novih inkluzivnim filmom — kratkometražnim animiranim filmom Tonka će sutra, redateljice Morane Dolenc, prilagođenim gluhim i nagluhim osobama, na kojoj učimo o važnosti neodgađanja i o različitosti. Uz projekciju će biti održan i razgovor o inkluziji te mala radionica hrvatskog znakovnog jezika.

Tonka voli odgađati stvari za sutra. Bilo to pisanje zadaće, šetnja psa, pospremanje igračaka, sasvim je svejedno, jer koji god zadatak Tonka treba izvršiti, pronaći će način da ga odgodi za sutra. A sutra će ga odgoditi za prekosutra. Zato je dobila Sutriće, koji napadaju djecu koja sve ostavljaju za sutra. Film je preveden na hrvatski znakovni jezik (HZJ) te je dostupan i gluhim i nagluhim osobama. Film svima 2023 organiziraju Filmaktiv + Udruga gluhih i nagluhih PGŽ + Udruga slijepih PGŽ uz podršku Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske + Grad Rijeka + Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) + Zaklade Kultura nova + Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te u suradnji s Gradska knjižnica Rijeka + Art-kino Croatia + Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka te Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti.

Voditeljice: Ivona Križić i Maja Ogrizović

Ruke pomagačice: Lena, Mara i Anita

Namijenjeno djeci od 6 do 10 godina i njihovim roditeljima/odraslima u pratnji

Trajanje radionice: 60 min

Obavezna prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Napomena: radionica se ne naplaćuje, to jest besplatna je za sve sudionike.

Radionica za djecu: „Malac muzealac – Igramo se bojama“
7.listopada 2023., od 10:00 do 11:30 sati

Kad razmislimo što je boja, ona je sve što nas okružuje. Boja utječe na naše raspoloženje, a upravo je priroda ta koja nam poklanja njezin cijeli spektar. Djeca predškolske i rane školske dobi će u izrazito opuštenoj i zabavnoj atmosferi, kroz igru i kreativno stvaralaštvo spoznati muzej u bojama.

Autorica i voditeljica: Božena Viduka, mag.lik.ped.

Namijenjeno djeci od 6 do 10 godina

Trajanje radionice: 90 min

Prijava: tel. 553-669, 553-674 ili e-mail: anita@prirodoslovni.com

Napomena: radionica se ne naplaćuje, to jest besplatna je za sve sudionike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari