EVO ŠTO VAS SVE OČEKUJE

Najavljen program 29. Međunarodnog festivala malih scena

U sklopu ovogodišnjeg 29. Međunarodnog festivala malih scena koji se održava od 6. do 12. svibnja, publika će imati priliku pogledati osam predstava iz šest zemalja – Slovenije, Crne Gore, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Festival će otvoriti predstava „Ožalošćena porodica“ u izvedbi Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, a program se u narednim danima nastavlja predstavama „Otroci/djeca“ Drame Slovenskog narodnog gledališća Ljubljana (Slovenija); „Ćelava pjevačica“ Centra za kulturu Tivat (Crna Gora); „Kirschgarten/Višnjik“ Cafe Fueste, Hittisau (Austrija); „Zbilja“ i „Fafarikul“, obje u izvedbi HNK u Zagrebu; „Gidionov čvor“, predstavom nastalom u koprodukciji Festivala Mess, Udruženja Intermezzo i Pozorišta mladih Sarajevo i predstavom „Edip“ u izvedbu Jugoslavenskog dramskog pozorišta Beograd koja će i zatvoriti ovogodišnji festival.

Kako je istaknuo selektor i producent festivala, dramaturg Jasen Boko, Rijeka ovaj festival živi, a zahvaljujući tome i dalje žive lik i djelo Nenada Šegvića, utemeljitelja festivala.

„Uvijek se trudimo na festival dovesti hrabre predstave, ne one ziheraške za koje znaš da će se publici svidjeti. Nije teško odabrati dobre predstave, teško je kada zbog nedostatka sredstava ili prostora moraš odbiti one dobre predstave. Iskustvo mi je pokazalo kako kazališta imaju veliku želju nastupati na ovom festivalu, često i spuste cijenu svojih predstava, jer im puno znači da dođu i da odigraju predstavu u Rijeci“, rekao je Boko prilikom najave ovogodišnjeg programa.

Grad Rijeka Međunarodni festivala malih scena podržava od samog njegovog osnutka, a kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, i ona je sama, još kao studentica rado posjećivala program festivala.

„Za predstave se uvijek tražila karta više, tako je i danas, a na predstave ne dolazi samo publika iz Rijeke već i drugih hrvatskih gradova, pa čak i iz cijele regije. Gledajući program vidim da je raznolik, od klasičnih djela pa sve do suvremenih tema. Izuzetno smo zahvalni Nenadu Šegviću što je pokrenuo ovaj festival koji je postao i njegovo životno djelo. Nastavit ćemo ga podržavati i pozivam građane da dođu pogledati ovogodišnje predstave“, rekla je Krpan.

Umjetnička ravnateljica Umjetničke organizacije HKD Teatar Međunarodni festival malih scena, Edita Šegvić Karađole zahvalila je svima koji podržavaju festival i podsjetila kako je osnovana i Zaklada Nenad Šegvić, utemeljena kako bi financijski pomogla umjetničkom obrazovanju mladih glumaca u Hrvatskoj.

„Zadovoljstvo mi je što imamo već prvog stipendista, Ivana Jurkovića, studenta Zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti koji će nam ove godine snimiti sve najave koje će se emitirati prije svake predstave“, rekla je Karađole Šegvić.

Dugogodišnji sponzori festivala su i Erste banka i Grand Hotel Bonavia koji je i službena rezidencija festivala.

Direktorica regionalne direkcije Erste banke Tatjana Sundać iskazala je zadovoljstvo što i ove godine mogu podržati festival koji u Rijeku dovodi najbolje i najzanimljivije kazališne predstave iz regije. „Kroz donatorske i sponzorske aktivnosti podržavamo različite segmente društvenog djelovanja, a pritom poseban naglasak stavljamo na manifestacije i programe koji obuhvaćaju kulturu i mlade. Ove predstave su male po formatu, ali velike po kvaliteti i angažmanu“, rekla je Sundać.

Direktorica Grand Hotela Bonavia Vlatka Stanić istaknula je kako podržavaju festival od samih početaka. „Veseli nas što možemo podržati našu lokalnu zajednicu i umjetnost za koju vjerujemo da je važna i moćna za oblikovanje našeg društva i ne sumnjam u uspješnost i ovogodišnjeg izdanja festivala“, rekla je Stanić.

Uz Grad Rijeku, Erste banku i Grand Hotel Bonavia festival podržavaju i Ministarstvo kulture i medija, Primorsko-goranska županija i tvrtka Best in parking.

Predstave će se izvoditi u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Hrvatskoj čitaonici na Trsatu i u HNK Ivana pl. Zajca, a ovogodišnji popratni program odvit će se u atriju HKD-a na Sušaku gdje će u suradnji s HNK u Varaždinu biti postavljena izložba kazališnih plakata Gorana Merkaša.

Što se tiče ulaznica, novitet ove godine je da se one mogu kupiti i online putem sustava Mojekarte.hr i prodaja je već započela, a također se mogu kupiti i na blagajni HKD-a na Sušaku svakim radnim danom od 17 do 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari