POVORKA 19. VELJAČE

Galerija | Najavljen program 40. Međunarodnog Riječkog karnevala, pogledajte kakav je spektakl pred nama!

Nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemije korona virusa Međunarodni Riječki karneval vraća se u svoje uobičajeno zimsko vrijeme, a ove će godine proslaviti svoje 40. izdanje

Ubrzo nakon skidanja blagdanskih ukrasa iz centra grada, zamjena im je došla u obliku karnevalskih trakica i zastava koje najavljuju ono peto godišnje doba koje samo Rijeka ima – Riječki karneval.

Ovogodišnje karnevalsko razdoblje koje tradicionalno počinje danas, 17. siječnja na Antonju, dizanjem Pusta i završava 22. veljače na Pepelnicu, daje nam tek malo više od četiri tjedna da „odradimo“ najluđe zabave u godini.

Sve je to najbolje vidjeti uživo

Prvo valja izabrati novu Kraljicu Riječkog karnevala, preuzeti ključ Grada i ustanoviti vladavinu maškara.

Kandidatkinje za Kraljicu Riječkog karnevala

Treba vidjeti dva zasigurno najposebnija sportska događaja – Carnival run i Carnival Snowboard Session, isplesati se na brojnim maškaranim tancima i koncertima, uživati na Carnival Trash Partyu u Riječkom tunelu, voziti se s Carnival busom, nasmijati se do suza uz predstave u sklopu manifestacije Dani smijeha u Karnevalu, pojesti kakvu finu (humanitarnu) maneštru  ili jotu…, a za kraj doživjeti vrhunac svih ludosti i šlag na torti Riječkog karnevala – Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku.

Sve je to najbolje vidjeti uživo, jer nema slike ili snimke koja bi dostojno dočarala svu silinu neobičnosti i zabave koje nas očekuju. Sve to, i puno više, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Hotelu Continental.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Bogat program ovogodišnjeg karnevala najavili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ Mladen Brajan, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, Meštar Sandi Pribanić, još uvijek aktualna kraljica karnevala Dora Pilepić, kao i predstavnici pokrovitelja – regionalni menadžer marketinga kod kupaca Zagrebačke pivovare Ivan Marohnić, direktorica regije sektora gospodarstva Erste banke Barbara Benetić Čiković i voditeljica Odjela marketinških projekata i odnosa s javnošću Spar Hrvatska Marija Jelić.

Službeni početak „petog godišnjeg doba“ petak, 20. siječnja

Službeni početak „petog godišnjeg doba“ počinje u petak, 20. siječnja, kada će se u Dvorani mladosti odabrati nova kraljica Riječkog karnevala, a riječki gradonačelnik predat će grad u ruke Meštra Sandija na radost i veselje svim ljubitelja maškara.

„Karneval je najpoznatiji brend našeg grada i našeg kraja i veseli me što ove godine slavimo velikih 40 godina i svi smo jedva dočekali da se naš karneval vrati u punom sjaju.”, rekao je gradonačelnik Marko Filipović i dodao:

“Sve do 19. veljače kada nas očekuje Međunarodna karnevalska povorka održat će se brojna maškarana događanja od kojih svakako treba izdvojiti Dječju karnevalsku povorku ali i tradicionalni humanitarni Gala party koji će se i ove godine u Guvernerovoj palači održati 18. veljače, dan uoči velike maškarane povorke. Kao i svake godine, posjetitelji ovog humanitarnog bala kojeg Grad Rijeka organizira u suradnji s Rotary klubom sv. Vid i uz potporu Turističke zajednice grada Rijeke bit će brojni predstavnici diplomatskog, političkog i gospodarskog sektora, kao i brojni ljubitelji maškara, a sva prikupljena sredstva ove su godine namijenjena opremanju prostora organiziranog stanovanja za korisnike i štićenike Doma za starije osobe Turnić koji pruža usluge osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i članovima njihovih obitelji“, rekao je gradonačelnik i zahvalio svim sudionicima karnevalskih događanja u narednom periodu kao i pokroviteljima i sponzorima koji godinama prate karneval.

Izbor Kraljice Riječkog karnevala

„Novi gradonačelnik“ za koji dan postat će Meštar Sandi Pribanić i njegova kraljica. Na mjesto Dore Pilepić, nakon tri godine vladavine doći će nova kraljica koja će biti izabrana između sedam prijavljenih kandidatkinja, predstavnica svojih maškaranih grupa na predstojećem izboru.

I Meštar Sandi i kraljica Dora sretni su što su se maškare vratile svom izvornom terminu, bez ikakvih ograničenja.

„Znam koliko se truda, vremena i novaca svake godine utroši na planiranje, organizaciju i izradu kostima i alegorijskih kola kako bi na Korzu sve bilo kako treba. I zato posebne zahvale idu svim grupama i svim karnevalistima. Vjerujem da su pred nama dani dobre zabave i pozivam svih da dođu na neka od događanja, vjerujem da će pronaći nešto za sebe“, rekao je Meštar Sandi.

Kraljica Dora Pilepić svoju će krunu prepustiti svojoj nasljednici.

„Zahvaljujem svima što sam imala mogućnosti stvoriti tako lijepe uspomene u protekle tri godine. Svim kandidatkinjama želim sreću u petak i da se dobro zabave. Mene moja grupa čeka, pripreme i izrada kostima su u tijeku i vidimo se na Riječkom karnevalu“, rekla je Dora Pilepić.

Škarpa: Jedna od najznačajnijih zimskih manifestacija u Hrvatskoj

Direktor Turističke zajednice Petar Škarpa podsjetio je na početke Riječkog karnevala.

„Prije 40 godina tri su karnevalske grupe prošle po Korzu, bili su to Halubajski zvončari, Pehlinarski feštari i grupa Lako ćemo. Pretpostavljam da nitko tada nije ni slutio da će manifestacija s godinama toliko narasti i postati jedna od najznačajnijih zimskih manifestacija u Hrvatskoj, biti dobitnik brojnih nagrada kao i od strane inozemnih medija biti uvrštena  na popis zanimljivosti koje treba posjetiti u Europi. Veliki naglasak treba staviti i na Dječju karnevalsku povorku koja nam je garancija da će se maškarani običaji nastaviti“, rekao je Škarpa.

Dodao je i kako će tijekom ovogodišnjeg karnevala biti organizirano i sedam humanitarnih događanja, ali i brojne karnevalske zabave diljem Rijeke, Snowboard session koji će se ove godine održati na Platku, Dani smijeha u Karnevalu u HKD-u, Noć krinolina i brojna druga događanja.

Više o programu ovogodišnjeg Riječkog karnevala dostupno je na web stranici visitrijeka.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views