EVO PROGRAM

Najavljen program Mentalfesta 2023. pod sloganom ,,Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”

Bogatim i raznolikim programom od 9. do 16. listopada u Rijeci i Opatiji se održava osmi po redu Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

Dom za odrasle osobe Turnić, s partnerima iz lokalne zajednice, još od 2016. godine organizira Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja, koji se provodi povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine, 10. listopada svake godine. Opći cilj  je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju.

Mentalfest se u Rijeci održava osmi put s ciljem povezivanja stručnjaka i institucija u lokalnoj zajednici, naglašavanja važnosti mentalnog zdravlja za život ljudi i društvo u cjelini, kao i borbe protiv stigme mentalnih bolesti. Ovaj dan je prilika da svi koji se bave područjem mentalnog zdravlja progovore o svojem radu, učine ga vidljivim i dostupnim onima koji imaju potrebu za nekim oblikom pomoći.

Program Mentalfesta predstavili su ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić Martina Baiocco, voditeljica Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka – Zdravi grad“ te predstavnici partnera u organizaciji: Jasna Grgurić Malović iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke, Ivona Mladina iz Udruge Vida i Nataša Dragaš-Zubalj u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Otvaranje Mentalfesta konferencijom o zapošljavanju osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja

Ovogodišnji Mentalfest otvara se u ponedjeljak, 9. listopada konferencijom “Zapošljavanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja: zajednički posao na putu oporavka” u Rijeci. Konferencija se održava u okviru projekta IPSilon – primjena učinkovitog modela zapošljavanja, podržanih osoba sa psihosocijalnim poteškoćama, kojeg provodi Udruga Vida u partnerstvu s IPS Norge i u suradnji s Domom Turnić. Cilj projekta je utjecati na povećanje mogućnosti osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja u prakticiranju prava na rad i sveobuhvatni oporavak te doprinos cjelovitosti i efikasnosti sustava podržanog zapošljavanja, povećanju vidljivosti ovog problema kao i promociji dokazanih rješenja za unaprjeđenje. Konferencija okuplja glavne dionike u razmjeni najnovijih znanja i iskustva kao i raspravi kako bi doprinijeli unapređenju zdravstvenog, društvenog i ekonomskog statusa ove skupine sugrađana, a na konferenciji osim stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i donositelja odluka, sudjeluju i sami korisnici, koji će govoriti o svojim iskustvima.

U sklopu Mentalfesta održat će se još jedna konferencija. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. listopada organizira dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Kriza mentalnog zdravlja –  Djeca i mladi 2030.?“ Dvodnevna konferencija okupit će više od 500 stručnjaka i donositelja odluka iz područja obrazovanja, predškolskog odgoja, zdravstva i dr., s ciljem utvrđivanja trenutne situacije mentalnog stanja djece i mladih, utvrđivanja uzroka ovakvom stanju, iznalaženju novih rješenja i politika te utvrđivanju postojećeg stanja kadrovskih kapaciteta potrebnih za rješavanje ovog gorućeg javnozdravstvenog izazova. Tema prvog dana konferencije je mentalno zdravlje, a drugi dan tematski je orijentiran na problem nasilja među djecom i mladima.

Rijeka domaćin Domosonga, glazbenog natjecanja domova za odrasle iz cijele Hrvatske

U ime Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Grad Rijeka podupire ovaj program od samog početka, 2016. godine, kako financijski tako i programski, kao što nastoji podržati i druge programe i projekte koji se tiču očuvanja i poboljšanja mentalnog zdravlja građana svih generacija. Upravo je cjelovita skrb o mentalnom zdravlju jedan od prioriteta Plana za zdravlje Grada Rijeke 2019. – 2024. godine.

U sklopu Mentalfesta i projekta „Rijeka zdravi grad“ u petak, 13. listopada od 9 do 10 sati u Gradskoj vijećnici održat će se tribina „Starenje i mentalno zdravlje“, na kojoj će se imati prilike čuti o specifičnostima mentalnog zdravlja u starijoj životnoj dobi, kao i dobiti praktične savjete kako očuvati i poboljšati vlastito mentalno zdravlje.

Dom Turnić organizira iskustvenu radnicu „Art of voices – Umjetnost glasova“, namijenjenu profesionalcima koji rade s ljudima metalnih poteškoćama, studentima i svim ostalim zainteresiranima. Učesnici mogu dobiti iskustvo i alate kako u svom radu koristiti elemente umjetnosti (umjetnička improvizacija, likovna umjetnost, scenska umjetnost i književnost) u procesu oporavka osoba koje čuju glasove i imaju teškoće mentalnog zdravlja.

Ove je godine Dom Turnić domaćin Domosonga, glazbeno natjecanje korisnika Domova za odrasle osobe diljem Hrvatske, koji će u Češkom domu okupiti 20 domova te dvjestotinjak sudionika. Na Radio Rijeci vrtjet će se radijska emisija „ Tko je ovdje lud“, a u Book caffeu Dnevni boravak održat će se tradicionalna Živa knjižnica, gdje će svi zainteresirani posjetitelji imati priliku sjesti za stol s korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić i poslušati njihove životne priče. U Parku Pomerio Tea Teodorović predstavit će svoj mozaik „I am: Ready“.

Cjelokupni program Festivala mentalnog zdravlja – Mentalfesta 2023 može se pogledati na Facebook stranicama Doma za odrasle osobe Turnić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari