ODIGRAT ĆE SE 10 PREDSTAVA

Najavljena 27. Revija lutkarskih kazališta: U Rijeku stiže 10 predstava iz Hrvatske, Srbije i Bugarske

Idi na originalni članak
Foto. Facebook GKL

Na 27. Reviji lutkarskih kazališta koja će se održati od 2. do 12. studenog bit će odigrano 10 predstava lutkarskih kazališta iz Hrvatske, Srbije i Bugarske.

Oglas

Program će se ove godine održavati na tri lokacije, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Dječjoj kući i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje će se 3. studenog predstavom „Princ mora i princ zemlje“ Državnog lutkarskog kazališta Plovdiv iz Bugarske ovogodišnja Revija svečano i otvoriti.

Prema riječima ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalene Lupi Alvir riječ je o predstavi nastaloj na osnovi starih japanskih priča u kojima se koriste i tradicionalne japanske bunraku lutke. „Riječ je o predstavi koja je rađena kada je Plovdiv 2019. godine nosio titulu Europske prijestolnice kulture, a gostovanje predstave u Rijeci omogućeno je zahvaljujući sufinanciranju Fondacije Eu Japan Fest koja podržava japansku umjetnost i teme iz njihove kulture diljem Europe, posebice u gradovima koji su bili, jesu ili će biti Europske prijestolnice kulture“, rekla je Lupi Alvir. Dodala je kako će se brojne predstave ovogodišnjeg programa baviti ulogom važnosti glazbe u lutkarskim predstavama te kako će publika imati priliku vidjeti nekoliko zanimljivih glazbenih lutkarskih formi u kojima je glazba jednako važna kao i same lutke.

„Zanimljivost ovogodišnje revije jest i u tome što se lutke pojavljuju u raznim oblicima, bit će tu od raskošne bunraku princeze, pa sve do obične vrećice, bubnja i mikrofona, kao i pegle i daske za peglanje koje će u predstavama imati važnu ulogu, a sve to pokazuje koliko je lutkarstvo maštovito i koliko može biti inspirativno u svom izražajno-izvedbenom izričaju“, objasnila je Lupi Alvir.

Osim predstave „Princ mora i princ zemlje“, publika će na ovogodišnjoj Reviji moći pogledati i „Tri praščića“ Zagrebačkog kazališta lutaka, „Veliku tvornicu riječi (Oscarova priča)“ zagrebačkog Kazališta Mala scena, predstavu „Slonić Dištonić“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split, „Pustolovine baruna Münchausena“ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, predstavu „Vjetar“ Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca, „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, zatim predstavu „Pčelica Maja“ u izvedbi glumaca Gradskog kazališta lutaka Rijeka te predstavu „Vrlo gladna gusjenica“ Kazališta lutaka Zadar.

Kao i svake godine, održat će se i popratni program Revije lutkarskih kazališta u sklopu kojeg će, kako je najavila stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Vedrana Balen Spinčić biti izveden Tehnološki punk kabare „Brojim ovce“ Tigar teatra i predavanje „Bunraku puppet – from Japan to Europe“ u sklopu kojeg će redateljica predstave „Princ mora i princ zemlje“, Elena Panayotova govoriti o svom studijskom putovanju u Japan i radu s japanskim bunraku majstorom. Također, ove godine ponovo će biti organizirana i Lutkarska radionica i igraonica, a u svom starom obliku, što podrazumijeva da će publika, nakon dvije pandemijske godine, moći ocijeniti svaku odgledanu predstavu, vraća se i nagrada publike „Domino“ koja će na kraju Revije biti dodijeljena najbolje ocjenjenoj predstavi upravo od strane gledatelja.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je svoje zadovoljstvo što Revija lutkarskih kazališta i ove godine ima respektabilan program s izvedbama domaćih i inozemnih kazališta. „Svake godine Revija je izuzetno posjećena, traži se uvijek i karta više i vjerujem kako će i ove godine po njezinom završetku  biti puno i malih i velikih gledatelja koji će biti jako zadovoljni ovogodišnjim programom“, rekao je gradonačelnik i čestitao ravnateljici Lupi Alvir i svima uključenima na sjajnoj organizaciji u koju je uloženo puno truda i entuzijazma.

Pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako su Revija lutkarskih kazališta i Dječji festival Tobogan dva ključna kulturna događanja namijenjena djeci, a riječki lutkari sudjeluju u oba. „Veseli me, što  je ova suradnja s Državnim lutkarskim kazalištem Plovdiv na neki način nastavak Europske prijestolnice kulture, odnosno ostavština programa provedenog u sklopu tog projekta“.

Program Revije od samih početaka podržava i Primorsko-goranska županija koja, kako je istaknuo viši savjetnik za kulturu Primorsko-goranske županije Sanjin Dragozetić uz Reviju, kroz svoje Javne potrebe u kulturi sufinancira i produkciju drugog programa kazališta, a sve s ciljem kako bi njihove predstave došle do što većeg broja djece diljem cijele županije.

Što se tiče ulaznica, od 19. do 23. listopada ulaznice će se u pretprodaji prodavati po cijeni od 30 kuna, dok od 24. listopada kreće redovna prodaja ulaznica po cijeni od 35 kuna kao i rezervacija ulaznica. I ove godine pripremljeni su i paketi ulaznica – paket od minimalno pet predstava za minimalno dvije osobe moguće je kupiti uz 25% popusta, dok se na drugi paket koji uključuje minimalno tri predstave za minimalno dvije osobe ostvaruje popust od 20%.

Ulaznice se od 19. do 31. listopada mogu kupiti na blagajni kazališta od ponedjeljka do petka od 15:30 do 18:30 sati; od 3. do 12. studenog sat vremena prije početka predstave na mjestu izvedbe izuzev nedjelje 6. studenog u Dječjoj kući kada se blagajna otvara pola sata prije početka predstave.

Ulaznice se mogu kupiti i online putem servisa mojekarte.hr, a rezervirati se mogu na broj telefona 051 325 690 ili putem e-mail adrese blagajna.gklri@gmail.com.

Exit mobile version