EVO DETALJA

Najavljena energetska obnova Doma za starije osobe „Kantrida“

Idi na originalni članak

Primorsko-goranska županija rasporedila je gotovo 545 tisuća eura potpora za mjere u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu, informirala je zamjenica župana Marina Medarić.

Oglas

Na javni poziv zaprimljeno je ukupno 183 prijava, od kojih 114 poljoprivrednih gospodarstva s područja priobalja i otoka te 69 prijava s područja Gorskog kotara. Najviše interesa iskazano je prema mjeri sufinanciranja nabave poljoprivredne mehanizacije i opreme. Posebno je za područje Gorskog kotara dodijeljeno 182.000,00 eura za 30 prijava, a za područje otoka i priobalja za 35 prijava ukupni iznos od 220.700,00 eura. Za financiranje opreme za izgradnju sustava za navodnjavanje te agrotehničke mjere i sadnju na novim poljoprivrednim površinama odobreno je 142.209,49 eura, pojasnila je zamjenica na redovitom susretu s novinarima.

Dodala je da je Thalassotherapiji Opatija raspoređen iznos od 115.000,00 eura za zamjenu stolarije na zgradi Fizijatrije te 55.000,00 eura za sanaciju terapijskog bazena s morskom vodom koja ima agresivno djelovanje na održavanje sustava. Dodatnih 10.170,00 eura namijenjeno je za programe Školskog kurikuluma Ugostiteljske škole Opatija, Obrtničke škole Opatija i Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, zaključila je zamjenica Medarić.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač navela je da će Primorsko-goranska županija iz izvornog proračuna financirati energetsku obnovu Doma za starije osobe „Kantrida“ u Rijeci kroz četiri faze. Za financiranje prve faze u ovoj godini odobreno je 750 tisuća eura. U naredne tri bit će raspoređeno otprilike 3,2 milijuna eura kojima će se na godišnjoj razini financirati obnova po jednog od ukupno tri objekta.

Istaknula je da su u punom zamahu radovi na energetskoj obnovi Doma za starije osobe “Mali Kartec” Krk koji su financirani bespovratnim sredstvima u okviru poziva za energetsku obnovu javnih zgrada dok se Dom Kantrida našao na rezervnoj listi, međutim, naposljetku nije ostvario financiranje.

Informirala je i da su raspisani Javni pozivi za sufinanciranje usluge pomoći u kući u okviru kojeg je na raspolaganju iznos od 44 tisuće eura te Javni poziv za sufinanciranje usluge logopedske terapije i rehabilitacije u 2024. godini vrijedan 11 tisuća eura. Prihvatljivi prijavitelji su gradovi i općine. Od novina izdvojila je podatak da JLS-ovi koji su u programu Zaželi nisu prihvatljivi prijavitelji radi dvostrukog financiranja te da će se ove godine podupirati i određeni inovativni koncepti i novi programi.

Navela je i da su prodane dvije od tri ponuđene nekretnine u vlasništvu Centra za rehabilitaciju „Fortica“ Kraljevica. Riječ je o zemljištu veličine 610 m2 i zgrade nekadašnjeg Slovenskog doma u Jadranovu. Za treću nekretninu, zemljište od otprilike pet tisuća kvadrata nije bilo ponuda. Ukupan iznos od oko 1,7 milijuna eura ostvaren od prodaje, od čega se otprilike 1,6 milijuna eura odnosi na prodaju objekta tvrtki Digistore d.o.o. iz Zagreba, bit će uložen u razvoj djelatnosti Centra.

Osvrnula se i na Interreg projekt „CENTINOSS- CENTar za INOvacije u Socijalnoj Skrbi“ kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner, a unaprijedit će pružanje socijalnih usluga u domovima socijalne skrbi.

“Proteklo je prvih šest mjesece, dinamika ide prema zacrtanom planu. Uređen je prostor koji smo dobili od Grada te slijedi njegovo opremanje. Dom Kantrida je počeo polako uređivati klubove, a sveučilišni partneri rade istraživanje na terenu kako bi pripremili podatke za izradu zajedničke Nacionalne strategije za razvoj socijalnih inovacija”, zaključila je Marač.

Exit mobile version