Najmanja mačka na svijetu u Rijeci! Krajem rujna izložba mačaka na Zametu

Idi na originalni članak

Singapurska mačka ili Singapura, najmanja mačka na svijetu, bit će prvi puta predstavljena iz hrvatske uzgajivačnice na međunarodnim izložbama mačaka koje 21. i 22. rujna u Rijeci organizira Savez felinoloških društava Hrvatske

Oglas

Jedna od najrjeđih uzgojnih pasmina mačke u vlasništvu je Željke Mandić Brenner iz Đurđevca, koja ju je uvezla iz Praga, a koja priznaje da se prilično namučila kako bi najmanju mačku na svijetu dovela u Hrvatsku.

„I suprug i ja smo se zaljubili u ovu pasminu kada smo ju prvi puta vidjeli na jednoj izložbi, te smo se potrudili kontaktirati renomiranu uzgajivačnicu „Alegria Dorada“ i naposljetku prije dva mjeseca uspjeli nabaviti mladog mužjaka Alvara, potomka šampiona koji porijeklo koje vuče iz poznatih ruskih uzgajivačnica „Jouet-Couguar“ i „LimeSin“. Sada smo u potrazi za životnom družicom za Alvara, što nije nimalo jednostavan zadatak. Singapura je rijetka pasmina i izazov je višestruki. Mali je broj uzgajivačnica Singapure u svijetu i stoga je potrebno pažljivo provjeriti linije predaka u pedigreu kako bi izbjegli moguće srodnike, što je ozbiljan izazov jer je tzv. “genetski bazen” Singapura vrlo mali. I na posljetku, treba zaslužiti povjerenje uzgajivača koji će pristati na ovaj „mačji brak“, pojašnjava Željka Mandić Brenner.

Dodaje kako se Singapura u mačjem svijetu opisuje kao najbolje čuvana tajna. Jednom kada ju pustite u svoj život, ostanete zaljubljeni zauvijek. Malu težinu, od svega 1,5 do 3,5 kilograma, mačka nadoknađuje velikom osobnošću. Vrlo su temperamentne, komunikativne, razigrane, inteligentne i znatiželjne mačke koje se vole penjati na povišene površine. Posebno su društvene i odlično se slažu s ljudima i drugim životinjama. Iako maleno, tijelo im je snažno, mišićavo i graciozno, a karakteriziraju ih velike, bademaste oči i velike, uspravne uši.

„Ovu smo pasminu prvi puta imali prilike vidjeti na izložbi u Zagrebu prije četiri godine, kada je pobudila neviđeno zanimanje javnosti i medija, pa vjerujemo da će ljubitelje mačaka u Rijeci i okolici obradovati ova vijest“, istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

No, to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka na ovome području jer u dvoranu Zamet stižu još neke rijetke pasmine, no prijave su još uvijek otvorene pa će konačan broj pasmina i mačaka biti objavljen kroz tjedan dana, ističu organizatori.

S obzirom na izniman interes koje su pasminske mačke pobudile na svibanjskoj reviji u Osijeku, Savez se odlučio organizirati rujansku izložbu izvan Zagreba.

„U Rijeci smo imali revijalnu izložbu pasminskih mačaka prije više od 20 godina, a prije 10-ak godina u Kraljevici smo održali međunarodnu izložbu, pa nas posebno raduje što ćemo nakon duge pauze ponovo posjetiti Kvarner s nekima od najljepših europskih mačaka“, dodala je Amelija Leopoldović.

Izložba će za javnost biti otvorena od 10 do 19 sati u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju.

Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 17 sati, a u nedjelju u 16 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.

Exit mobile version