Najmanja mačka na svijetu u Rijeci! Krajem rujna izložba mačaka na Zametu

Singapurska mačka ili Singapura, najmanja mačka na svijetu, bit će prvi puta predstavljena iz hrvatske uzgajivačnice na međunarodnim izložbama mačaka koje 21. i 22. rujna u Rijeci organizira Savez felinoloških društava Hrvatske

Jedna od najrjeđih uzgojnih pasmina mačke u vlasništvu je Željke Mandić Brenner iz Đurđevca, koja ju je uvezla iz Praga, a koja priznaje da se prilično namučila kako bi najmanju mačku na svijetu dovela u Hrvatsku.

„I suprug i ja smo se zaljubili u ovu pasminu kada smo ju prvi puta vidjeli na jednoj izložbi, te smo se potrudili kontaktirati renomiranu uzgajivačnicu „Alegria Dorada“ i naposljetku prije dva mjeseca uspjeli nabaviti mladog mužjaka Alvara, potomka šampiona koji porijeklo koje vuče iz poznatih ruskih uzgajivačnica „Jouet-Couguar“ i „LimeSin“. Sada smo u potrazi za životnom družicom za Alvara, što nije nimalo jednostavan zadatak. Singapura je rijetka pasmina i izazov je višestruki. Mali je broj uzgajivačnica Singapure u svijetu i stoga je potrebno pažljivo provjeriti linije predaka u pedigreu kako bi izbjegli moguće srodnike, što je ozbiljan izazov jer je tzv. “genetski bazen” Singapura vrlo mali. I na posljetku, treba zaslužiti povjerenje uzgajivača koji će pristati na ovaj „mačji brak“, pojašnjava Željka Mandić Brenner.

Dodaje kako se Singapura u mačjem svijetu opisuje kao najbolje čuvana tajna. Jednom kada ju pustite u svoj život, ostanete zaljubljeni zauvijek. Malu težinu, od svega 1,5 do 3,5 kilograma, mačka nadoknađuje velikom osobnošću. Vrlo su temperamentne, komunikativne, razigrane, inteligentne i znatiželjne mačke koje se vole penjati na povišene površine. Posebno su društvene i odlično se slažu s ljudima i drugim životinjama. Iako maleno, tijelo im je snažno, mišićavo i graciozno, a karakteriziraju ih velike, bademaste oči i velike, uspravne uši.

„Ovu smo pasminu prvi puta imali prilike vidjeti na izložbi u Zagrebu prije četiri godine, kada je pobudila neviđeno zanimanje javnosti i medija, pa vjerujemo da će ljubitelje mačaka u Rijeci i okolici obradovati ova vijest“, istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

No, to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka na ovome području jer u dvoranu Zamet stižu još neke rijetke pasmine, no prijave su još uvijek otvorene pa će konačan broj pasmina i mačaka biti objavljen kroz tjedan dana, ističu organizatori.

S obzirom na izniman interes koje su pasminske mačke pobudile na svibanjskoj reviji u Osijeku, Savez se odlučio organizirati rujansku izložbu izvan Zagreba.

„U Rijeci smo imali revijalnu izložbu pasminskih mačaka prije više od 20 godina, a prije 10-ak godina u Kraljevici smo održali međunarodnu izložbu, pa nas posebno raduje što ćemo nakon duge pauze ponovo posjetiti Kvarner s nekima od najljepših europskih mačaka“, dodala je Amelija Leopoldović.

Izložba će za javnost biti otvorena od 10 do 19 sati u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju.

Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 17 sati, a u nedjelju u 16 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari