POTRES UZNEMIRIO RIJEČANE

Nakon potresa u Rijeci: Seizmolog otkrio kolike su moguće maksimalne magnitude potresa na riječkom području

Foto: Pixsell - EMSC

Seizmolog o potresu koji je zatresao Rijeku: ‘Bio je prilično jak.’

Ravnateljstvo civilne zaštite priopćilo je u subotu navečer kako nakon prilično jakog potresa s epicentrom u Sloveniji, blizu Klane, a koji se osjetio i na širem riječkom području , nije bilo dojava o štetama i ozlijeđenim osobama.

“Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više od 40-ak poziva o potresu. Dojava o šteti i ozlijeđenim osobama nije bilo”, kratko su izvijestili.

Seizmografi Seizmološke službe prilično jak potres zabilježili su u 19 sati i 34 minute s epicentrom sedam kilometara sjever-sjeveroistočno od Klane na granici Hrvatske i Slovenije. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnja EMS ljestvice.

Potres se osjetio na širem riječkom području i to osjetno, svjedoče Riječani koji su nam se javljali iz svih dijelova grada i prigrada s njihovim dojmovima o podrhtavanju tla.

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je za Večernji list kako je šire riječko područje, uz šire zagrebačko, nakon južnog priobalja seizmički najaktivnije područje u Hrvatskoj, prenosi Net.hr.

“Ovaj potres je bio prilično jak po definiciji. Smatra se prilično jakim potresom”, kazao je Kuk.

Upravo na ovom području bilo je jakih potresa kroz povijest.

“Na širem riječkom području, najjači je bio Vinodolski iz 1916., magnitude 5.8, zatim potres kod Bakra 1750. od 5.7 , kod Omišlja 1838., potom Klana 1870. intenziteta 8 stupnjeva. Magnituda je uvedena kada su instrumenti došli, a to je bio početak 20. stoljeća. Do tada su se potresi ocjenjivali prema učincima, pa se govori o intenzitetu. To su najjači potresi koji su povijesni na tom širem području”, kazao je Kuk.

“Procjenjuje se da su neke maksimalne magnitude na tom području nešto iznad 6. Govorimo o maksimalno mogućoj magnitudi, a procjenjuje se prema seizmotektonskim karakteristikama”, objasnio je Kuk.

Ista takva procjena je i za zagrebačko područje.

“Riječ je o čitavoj zoni rasjeda, od Slovenije. Od Ilirske Bistrice, pa preko Rijeke do Senja. To su poznati rasjedi, a zone rasjeda koje se pružaju u tom smjeru su sposobne proizvesti potrese”, napomenuo je naš seizmolog.

Dodao je da ne mora značiti da će biti još podrhtavanja. “Imali smo jutros oko 2 sata, jedan potres, magnitude 2, gotovo na istom mjestu, kilometar južnije”, kazao je Kuk, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari