Nalazi devetorice iz Rijeke negativni ali u KBC-u Rijeka dva nova pacijenta sa sumnjom na koronavirus

Idi na originalni članak
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U KBC-u Rijeka su dva nova pacijenta za koje sumnjaju da imaju korona virus

Oglas

Oni su bili u Italiji, a njihovi nalazi se očekuju sutra.

“Oni su iz regije Lombardija, to su naši ljudi koji rade tamo, u dobi su između 19 i 50 godina. Od njih devet jedan je imao simptome, on se nalazi u izolaciji, rekao je danas Davor Štimac, ravnatelj riječkog KBC-a.

(VIDEO) Ravnatelj riječke bolnice: Jedna osoba u Rijeci ima simptome koronavirusa

(FOTO) Mjere predostrožnosti ispred Doma zdravlja PGŽ

U riječkoj bolnici devet radnika iz Italije, sumnja se na koronavirus

PRIJELOMNA VIJEST: Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

Prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj je 26-ogodišnjak iz Zagreba koji je prošlog tjedna s djevojkom bio na nogometnoj utakmici u Milanu.

Povezani VIDEO:

Mladić ima blaže simptome, nalazi se u izolaciji zagrebačke Klinike “Dr. Fran Mihaljević” u izolaciji. Još se čekaju nalazi za devetero pacijenata iz Rijeke, a novi sa simptomima javili su se i u Puli i Koprivnici. Nalaz koji je potvrdio prvog oboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj stigao je u 11:50 sati. Potvrdio je to ni više ni manje nego predsjednik Vlade.

“Imamo prvog pacijenta kojem je potvrđen koronavirus, koji se nalazi u Zagrebu u Klinici Fran Mihaljević. Riječ je o mlađem čovjek, blaži je oblik bolesti. On je izoliran i njegovo stanje je za sada dobro”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Oboljeli je bio od 19. do 21. veljače u Milanu na nogometnoj utakmici s djevojkom. Riječ je o 26-godišnjem mladiću, koji je zaposlenik Ericsson Nikole Tesle, potvrđuju iz tvrtke. U petak 21. veljače je, kažu, bio na poslu, a u nedjelju je primljen u bolnicu sa simptomima bolesti.

Tko je sve sa zaraženim bio u kontaktu, ministar zdravstva Vili Beroš ranije nije otkrio.

“U prilici smo, što već i jesmo,napravili detektirali sve moguće kontakte i prema njima će se postupati na adekvatan način. Za one koji su bili u neposrednom kontaktu, vjerojatno ćemo organizirati karantenu, za sve ostale zdravstveni nadzor, upravo sukladno preporukama koje vrijede i kojih se drži čitav svijet”, kazao je Beroš.

Mladić je u izolaciji, jedini kontakt mu je onaj s liječnicima.

“Dobiva terapiju, sve dobiva ono što treba. Nema ništa sad tu neuobičajeno ili iznimno u ovom trenutku što bi nas trebalo zabrinjavati”, navela je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Pojavom koronavirusa u Hrvatskoj podiže se stupanj pripreme i obrane na višu razinu.

“Sanitarnih inspektora nema dovoljno, ali smo se mi u ovom slučaju reorganizirali na način da smo iz unutrašnjosti povukli dio inspektora na granične prijelaze tamo gdje je to bilo potrebito, gdje se očekuje najveća koncentracija dolazaka”, izjavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Krizni stožer, iz kojeg već danima govore kako je pitanje vremena kada će se prvi slučaj pojaviti u Hrvatskoj, i danas umiruje. Ali, broj lokacija za karantene se povećava, no ministar ne otkriva više detalja. Ipak, zna se da nalaza pacijenata sa simptomima iz Rijeke, Pule i Koprivnice još nema. Oni će se znati tijekom večeri.

Ujedno, ubuduće će se javnost obavještavati samo ako nalazi budu pozitivni, kako se ne bi dizala nepotrebna panika. Poručuju da stvarno za panikom nema potrebe i da se zaraženi mladić oporavlja.

Također, RTL doznaje da KBC Zagreb otkazuje operacije i da će se obavljati samo hitni slučajevi. Potvrdio je to pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC Zagreb Milivoj Novak. U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

Matea Damjanović

Exit mobile version