EVO DETALJA

Nastavak investicija u luci San Marino na Rabu, 90.000 eura goranskim poduzetnicima u turizmu

Županijska skupština Primorsko-goranske županije prošle je godine u rujnu donijela Plan davanja koncesija na pomorskom dobru na području PGŽ koji je na snazi do 31. prosinca 2023. godine. S obzirom na to da koncesije ističu krajem godine, napravljen je novi prijedlog Plana koji je objavljen na web stranicama PGŽ nakon provedenog javnog savjetovanja koje je okončano bez ijedne primjedbe ili prijedloga, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut na redovnom susretu s novinarima.

Dodao je da je ukupno 16 koncesija koje ističu u 2024. godini, a prema novom prijedlogu Plana predviđena je dodjela 18 koncesija na pomorskom dobru na području Primorsko-goranske županije.

Zamjenik Braut također je rekao da je donijeta odluka o davanju suglasnosti ravnatelju Županijske lučke uprave Rab za zaključivanje Ugovora o jednostavnoj nabavi radova na rekonstrukciji i sanaciji glavnog lukobrana u luci San Marino. U protekle tri godine Županijska lučka uprava Rab sustavno ulaže u luku San Marino, a kako bi cjelokupno ulaganje bilo upotrebljivo, potrebno je izvršiti i radove na rekonstrukciji i sanaciji glavnog lukobrana u luci, što podrazumijeva izradu potpornog zida te oblaganje istoga kamenom, uređenje pristupnog puta luci, uređenje kolno pješačke površine i dijela ceste te povezivanje rekonstruiranog dijela luke s postojećom obalom. Također, potrebno je izvršiti sanaciju sidrenog sustava glavnog lukobrana za pristajanje izletničkih plovila. Cijena radova iznosi 66.197,20 eura bez PDV-a, odnosno 82.746,50 eura s PDV-om, a rok za dovršetak radova je 30. studenog 2023. godine.

U planiranim rokovima su i dvije velike županijske investicije u zdravstvo, rekao je Braut. Okončan je postupak javne nabave za projektiranje Doma zdravlja u Opatiji, po izradi projekta ide se u raspisivanje javne nabave za izvođače, a procjene su da bi sami radovi mogli početi u prvoj polovici 2024.godine. Dovršena je i nulta faza pripreme terena za projekt Rujevica Zapad, a provedena je i javna nabava za prvu fazu izgradnje pristupne prometnice.

Pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar izvijestila je o rasporedu 52.000 eura Thalassotherapiji Opatija za sufinanciranje nabave Quark PFT stacionarnog sustava s DLCO modulom i modulom s respiratornom mehanikom i s potrebnom pripadajućom opremom s kojim do sada ustanova nije raspolagala i koji bi uvelike unaprijedio djelatnost. Svrha Quark PFT uređaja je vršenje niza pulmonalnih testiranja, uključujući testove plućne funkcije te difuzijski kapacitet pluća za ugljični monoksid, pretraga neophodnih za dijagnostiku bolesti plućnog intersticija, te spada u osnovnu funkcionalnu dijagnostiku pluća. Pregled na Quark PFT uređaju je bezbolan te neškodljiv za pacijenta ukoliko se radi prema pravilima struke.

Također je odobreno Lječilištu Veli Lošinj financiranje nabave stabilometrijske platforme s potrebnom pripadajućom opremom. Stabilometrijska platforma primarno se primjenjuje za terapiju i liječenje pacijenata koji imaju probleme s koordinacijom, ravnotežom i disfunkcijom mišića. Radi se o suvremenom uređaju za procjenu i vježbanje poremećaja ravnoteže i hoda. Koristi se kod neuroloških oštećenja, nakon traume i ortopedskih zahvata (stanja nakon CVI, multipla skleroza i Parkins). Nabavom stabilometrijske platfrome omogućit će se proširenje ponude postupaka fizikalne terapije za cijeli niz dijagnoza koje do sada Ustanova nije bila u mogućnosti optimalno rehabilitirati. Procijenjena vrijednost opreme temeljne informativne ponude iznosi 10.224,00 EUR bez PDV-a odnosno 12.780,00 eura s PDV.

Pročelnica Čavar također je izvijestila da je nakon provedenog javnog savjetovanja donijet nacrt prijedloga Plana zdravstvene zaštite Primorsko-goranske županije za razdoblje do 2030. godine.

Prošli tjedan, točnije 1. rujna, raspisan je Javni poziv za dodjelu potpora temeljem Programa dodjele potpora male vrijednosti mikro i malim poduzetnicima i obrtnicima na području Gorskog kotara za razvoj turističkog poduzetničkog potencijala za 2023. godinu. Za provedbu ovog akta planirana su novčana sredstva u Proračunu Primorsko-goranske županije za 2023. godinu u iznosu od 90.000,00 eura. Pojedinačna visina dodjele bespovratnih sredstava kreće se u rasponu od 7.000 do 9.000 eura, izvijestila je pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban.

Također je rekla da je završeno javno savjetovanje te je donijet Nacrt prijedloga Strateškog plana razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije za razdoblje 2023.-2027. koji će biti upućen na razmatranje Županijskoj skupštini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari