NE UPLAĆUJTE NOVAC!

Ne nasjedajte na prijevare putem mobitela ili interneta. Evo kako ćete ih prepoznati

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija

Policija upozorava i upućuje građane na pojačan oprez vezano uz već poznate oblike raznih prijevara, koje započinju porukama s nepoznatih brojeva, a potom se od primatelja traži i uplata određenih novčanih iznosa u korist, isto tako nepoznatih osoba

Takvim oblikom prijevare za nekoliko desetaka tisuća kuna oštećen je 29-godišnji hrvatski državljanin s otoka Raba, koji je prošle godine početkom lipnja  putem aplikacije na svom mobilnom telefonu primio poruku o nasljedstvu, poslanu od navodnog direktora banke iz inozemstva.

Potom je u nekoliko navrata  dobio poruke o  iznosima koje treba uplatiti da bi to nasljedstvo dobio što je i učinio.  Shvativši da je postao žrtvom prijevare isto je prijavio policiji.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovakvih vrsta prijevara, nastanka materijalne štete te drugih neželjenih posljedica, primjerice krađe osobnih podataka i slično, upozoravaju se građani da ne odgovaraju na SMS poruke s nepoznatih brojeva ili poslane s nepoznatih ili sumnjivih adresa elektroničke pošte.

Građanima se savjetuje da takve poruke izbrišu, a svaku sumnju na moguću zlouporabu prijave policije.

Više informacija o različitim vrstama prijevara te kako zaštititi svoje mobilne uređaje i računala građani mogu pronaći na sljedećim poveznicama:

Tko želi biti cyber milijunaš?
Internet prijevare
Opasnosti na mobilnim uređajima

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja