NEKAD I SAD: U Tower centru Rijeka otvara se izložba fotografija “Rijeka u izlogu”

Na 4. katu Towera bit će izložene 24 fotografije Petra Ćuće Grabovca i Marka Gracina koje dokumentiraju trgovinu u Rijeci suprotstavljajući prošlost i sadašnjost

Rijeka je lučki grad, povijesno prometno sjecište, mjesto ispreplitanja kultura, raznih utjecaja, a samim time i trgovine. Kako je trgovina izgledala nekad, a kako izgleda danas možete vidjeti na izložbi fotografija “Rijeka u izlogu”, koja će se 3. studenog otvoriti u Tower Centru Rijeka.

Naime, povodom 10. godišnjice Tower Centra Rijeka, na 4. katu Towera biti će izložene 24 fotografije Petra Ćuće Grabovca i Marka Gracina koje dokumentiraju trgovinu u Rijeci suprotstavljajući prošlost i sadašnjost, točnije trgovinu u drugoj polovici 20. stoljeća onoj suvremenoj.

najavagra1

Izložba ostaje otvorena do 25. studenog, a samo otvorenje održat će se 3. studenog u 18 sati. Izložbu će otvoriti Slavica Mrkić Modrić.

O IZLOŽBI

“I »Morčića« je jednom netko kupio pa na uhu donio u grad na Rječini. Poslije su ga kupovali mnogi, priskrbivši mu tako bitno mjesto na identifikacijskoj karti Rijeke koja je oduvijek znala prodavati i kupovati, neovisno o kojem povijesnom periodu pričali.

Geografski položaj dao je Rijeci ulogu svojevrsne premosnice, bolje reći poveznice između istoka i zapada. Dao joj je ulogu mjesta na kojem se susreću kulture i, što svjesno, što nesvjesno razmjenjuju ono najbolje. Prožimajući se, stvarale su Rijeku kakva danas jest – grad otvoren svima, grad otvoren za sve.

Prošetati njezinim ulicama znači prošetati svijetom jer ono što nosi Pariz, London, Milano ili New York, zasigurno nosi i Rijeka. Uvijek u trendu, uvijek drugačija od drugih gradova na ovim prostorima. No, za razliku od nekad, kad se Rijeka odijevala u Trstu ili pak čekala da joj se pomorci kofera punih svijeta vrate, danas to čine u svojim trgovinama. Primjerice, već deset godina u Tower Centru Rijeka, višenamjenskoj trgovačkoj meki, što na na više od 130 tisuća četvornih metara nudi asortiman koji zadovoljava i najzahtjevnijeg kupca.

Izgradnjom Towera Rijeka se upisala na listu gradova koji drugačije promišljaju trgovinu, koji trgujući zapravo stvaraju grad u gradu. Jer ući u Tower svijet znači ne samo kupovati, već i iskoristiti brojne sadržaje što ih Tower nudi onima koji mu hodočaste, a sve s ciljem da bi se u njemu osjećali »kao doma«. Stoga nikakvo čudo što su njegove »ulice«, njegovi »trgovi« i njegove »stepenice« uvijek gužvovite. U njegovim se izlozima godišnje ogleda na milijune ljudi, primjerice 2010. godine više od šest, u njegovim se garažama parkira cijela Hrvatska, a u vrijeme turističke sezone i veći dio svijeta. Jer Tower je nezaobilazna turistička točka grada na Rječini.

Tower je trgovačka stvarnost Rijeke danas. Nju na dvanaest fotografija donosi Marko Gracin. A kako je Rijeka trgovala u drugoj polovici prošlog stoljeća, pitanje je na koje odgovor daje dvanaest fotografija Petra Grabovca Ćuće. Oba fotografa donose Rijeku u izlogu. Donose priču koja će neke vratiti u mladost, neprimjetno im navlačeći osmijeh na lice, a neke podsjetiti na blagodati današnjice i na činjenicu da su u Toweru zaštićeni od nepodopština svih godišnjih doba, te učestalo počašćeni sniženjima i raznim društvenim događanjima..”, piše Slavica Mrkić Modrić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari