IZRAĐENE KAO PROTOTIPOVI

Neke će ovo spasiti! Predstavljene su karte mogućih klizišta na području PGŽ

Idi na originalni članak

Zamjenik župana Petar Mamula primio je predstavnike JU Zavoda za prostorno uređenje PGŽ i fakultetskih ustanova koji su u okviru europskog projekta PRI-MJER istražili te izradili karte zona mogućih klizišta na području Primorsko-goranske županije.

Oglas

Karte su izrađene kao prototipovi, a prema riječima zamjenika Mamule, županijama, gradovima i općinama omogućavaju odgovorno donošenje odluka i mjera za prostorno planiranje.

Naime, kako je navedeno, pretpostavka je da će rizik od klizišta biti u porastu zbog klimatskih promjena koje su se odrazile na meteorološke uvjete i sve učestalije intenzivne oborine. U tom smislu, nužno je poduzimati niz aktivnosti za smanjenje rizika. Uklanjanje šumskog pokrova na padinama, nagla urbanizacija područja na padinama i gradnja u područjima podložnim klizanju, predstavlja jedan od pokretača klizišta, zbog čega za smanjenje ovog rizika treba raspolagati podacima o tome gdje se nalaze klizišta, odnosno na kojim dijelovima područja mogu tek nastati.

Za područje županije istraživači Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu i riječkog Građevinskog izradili karte primjenom nove, napredne tehnologije daljinskih istraživanja, odnosno laserskog skeniranja iz zraka, u kombinaciji s postojećom metodologijom. Značajan doprinos proizašao je i kroz suradnju sa županijskim Zavodom za prostorno uređenje, koji je, između ostalog, već primijenio PRI-MJER-ove karte klizišta u IV. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Jelenje.

Kako bi se karte klizišta prilagodile specifičnim potrebama svih korisnika, pri razvoju prototipa od ključne važnosti je i trogodišnja suradnja s brojnim potencijalnim korisnicima karata iz područja prostornog planiranja, civilne zaštite, upravljanja vodama, upravljana prometnicama i drugima, a po završetku projekta, karte će se uručiti i jedinicama lokalne samouprave na čijim područjima su utvrđeni rizici od pojave klizišta.

Projekt PRI-MJER je financiran s gotovo pola milijuna eura u okviru Sheme za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prijemu su prisustvovali ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan, vodeći prostorni planer Zavoda za prostorno uređenje Gorana Ljubičić, voditeljica projekta PRI-MJER Snježana Mihalić Arbanas sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Exit mobile version