DOGAĐAJI GODINE 2021.

Neven Šantić: Događaji koji su obilježili 2021. u Rijeci i široj okolici

Kako i dolikuje ispraćaju jedne godine, valja napraviti inventuru onoga što se događalo tijekom proteklih 365 dana, a što je manje ili više, posredno ili neposredno, utjecalo ili će tek utjecati i na naše živote

Piše: Neven Šantić

Bez posebnog rangiranja i davanja (pozitivnog odnosno negativnog) predznaka, krenut ćemo od događaja vezanih za Rijeku.

Tek u proljeće 2021., nakon mnogo muka prouzročenih Covidom-19 i uz potrese u vodstvu manifestacije, završila je Rijeka 2020, odnosno projekt Rijeka – europska prijestolnica kulture.

Mnogo je oprečnih mišljenja o uspjehu odnosno dosegu ovog projekta, ali za konačnu ocjenu valja sačekati da se stvari slegnu i valoriziraju svi programi projekta, uključujući i dovršenje svih sadržaja u kompleksu Benčić čija je realizacija na neki način sastavni dio projekta.

Rijeka je konačno dobila i novi hotel, prvi nakon Drugog svjetskog rata – Hilton Rijeka Costabella Beach Resorta & Spa, koji je otvoren u srpnju, a turističko bolje sutra najavila je i ovogodišnja odluka o marini za mega jahte u Porto Barosu.

Gospodarski dobre vijesti za grad označio je i početak gradnje novih postrojenja JGL-a u Svilnom odnosno realizacija investicije od 370 milijuna eura koja obećava i nova radna mjesta.

Nakon 21 godine smjena na čelu gradske vlasti.

Rijeka je nakon dvadeset i jedne godine dočekala i smjenu na čelu gradske vlasti. Vojko Obersnel, koji je postao riječki gradonačelnik u siječnju 2000. godine te potom, što na čelu liste što samostalno, izborio još pet punih četverogodišnjih mandata, odlučio se povući iz politike.

U njegovom gradonačelnikovanju bilo je građenja (bazen na Kantridi, dvorana na Zametu, muzeji i biblioteka u kompleksu Benčić…), ali za puno ocjenu njegove vladavine trebat će još vremena.

Novi gradonačelnik Rijeke u svibnju 2021. godine postao je Obersnelov dugogodišnji zamjenik Marko Filipović, od kojeg se očekuje da u narednom razdoblju da svoj pečat gradu.

Strahovi o demografskom kolapsu zemlje

Kada je riječ o Hrvatskoj, valja istaknuti dugo prolongiran i uz teške muke (posebno za popisivače) proveden tradicionalni popis stanovništva. Željno se očekuju podaci o broju stanovnika, kako bi se prema procjeni stručnjaka potvrdilI strahovi o demografskom kolapsu zemlje.

U Rijeci su ti strahovi među izraženijima, jer je grad prije deset godina imao 129 tisuća stanovnika a sada se procjenjuje da će njihov broj biti manji od 110 tisuća (doduše jedan dio tih koji su “iselili” iz Rijeke preselio se u općine u riječkom prstenu).

Dobra je vijest da je u godini na izmaku spojen Pelješki most i krenuo LNG terminal na Krku, značajan za hrvatsku energetsku politiku. Ekonomski je značajan i oporavak turizma i BDP-a, koji će prema procjenama u 2021. godini iznositi izvrsnih 9 posto. Loše su vijesti da je 2021. godine inflacija počela rasti, 4,8 posto u studenom, i da polako ali sigurno sve poskupljuje, posebno živežne namirnice.

Loklani izbori promovirali nove ljude

Od političkih događaja valja izdvojiti lokalne izbore, koji su u mnogim gradovima i općinama doveli na vlast nove ljude. Posebno se to odnosi na Zagreb, gdje je samo tri mjeseca nakon smrti Milana Bandića na njegovo mjesto došao “alternativac” Tomislav Tomašević u pratnji svojih suradnika iz grupacije Možemo!

Iz političko-sudskog dosjea pak možemo spomenuti potvrdu Vrhovnog suda za dvije presude u kojima je glavni okrivljeni bio bivši premijer Ivo Sanader, te akciju Europskog ureda za suzbijanje korupcije OLAF-a, u kojem su pritvoreni bivša ministrica Gabrijela Žalac i s njom povezani pojedinci. No, još uvijek je ostalo dosta korupcijskog smeća za počistiti.

Ipak, tri događaja u zemlji valja izdvojiti. To su plasman Hrvatske na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru, javna suprostavljanja oko cijepljenja i covid potvrda, te Rimčevo preuzimanje Buggatija.

O nogometu svi sve znaju pa nećemo dužiti. Što se tiče Covida-19, iako je Hrvatska unutar EU među slabije procjepljenim državama i premda su mjere koje propisuje Stožer na čelu s ministrom Davorom BožinovićeM super mlake u odnosu na mjere, primjerice, u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Nizozemskoj ili Francuskoj, poslije dugo vremena bili smo svjedoci protesta, ali i inicijative za referendum protiv covid potvrda i stožera.

Mate Rimac pak napravio je potez stoljeća, jer se s tvrtkom Rimac-Bugatti Hrvatska našla u odabranom društvu, zauzevši svoje mjesto na svjetskoj automobilskoj i tehnološkoj karti.

Neredi na Kapitolu

U svjetskim okvirima, da s time završimo ovaj pregled, treba izdvojiti izbor Joea Bidena za novog predsjednika SAD-a, uz nerede na Kapitolu potaknute od odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, odlazak Angele Merkel s čela njemačke vlade, čega ćemo efekte tek vidjeti, krizu odnosa Zapada i Rusije zbog Ukrajine koja se ne pamti od kraja Hladnog rata, te uspon Kine kao supersile koja počinje prijetiti svjetskom miru.

Za kraj nešto što nema veze s politikom a smatra se znanstvenim događajem 2021. godine. Prije nekoliko dana u svemir je lansiran teleskop James Webb, zajednički projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije. Projekt je težak 10 milijardi dolara, a teleskop će tražiti signale iz dalekog svemira koji bi trebali dati uvid u prirodu i razvoj svemira.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari