KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Neven Šantić: Rijeka kao partijanerski centar – da ili ne?

Foto: Facebook (D. Ćavar)

Dvije vijesti koje su se istovremeno našle na naslovnici Riportala u trenutku su mi zajedno gledane zabljesnule kao moguća zapaljiva masa, što je onda vodilo do propitivanja mogućnosti da Rijeka postane jedan od europskih partijanerskih centara. I da tako obogati svoju turističku ponudu.

Piše: Neven Šantić

Tako smo saznali da se čuveni košarkaš Shaquille O’Neil, uz pomoć sina i ništa manje poznatog mladog lava NBA-a Luke Dončića, u jednom krčkom klubu na oduševljenje prisutnih uživio u ulogu DJ, a nešto malo dalje na naslovnici našeg portala stajala je informacija da je svih 16 riječkih hostela odlično popunjeno i da je mladima iz čitavog svijeta Rijeka sve zanimljivija turistička destinacija. Ne govori li ovo, povežemo li spomenute dvije vijesti, da bi Rijeka kroz sustavno organizirane party-sesione mogla privući još više mladih turističkih nomada.

Moraliziranja je bilo od kada je svijeta i vijeka

Jedan dio moralnih dušebrižnika na ovu će ideju u hipu zakolutati očima. Odmah će im se ukazati “Sodoma i Gomora” na Zrću ili “poučne” reportaže o tome koliko je bilo privedenih zbog pijanstva i droge na splitskoj Ultri i koliko je smeća trebalo pokupiti kada je ovaj vikend festival završen.

No, moraliziranja je bilo od kada je svijeta i vijeka, i sada u poodmaklom 21. stoljeću nekoga uvjeravati da je “nepodopština” svake vrste bilo od postanka civilizacije, ali nije bilo društvenih mreža da se nad tim masovno sablažnjavamo, uzaludan je i nepotreban posao. Naposljetku, bez ozbzira što takozvana moralna većina tvrdila, ti partyji ne moraju biti, niti često jesu, leglo razvrata i raskalašenosti.

Rijeka ima geografski gotovo idealan položaj

Zato je bolje vidjeti koje su pretpostavke za organiziranje riječkih vikend ili dvodnevnih partyja, u adekvatnim prostorima i brižljivo pripremljeno, i što bi to moglo Rijeci (ne samo turistički) donijeti.

Najprije, Rijeka ima geografski gotovo idealan položaj. Takoreći je na domaku srca Europe, podjednako blizu i Zapadu i Istoku. U koncentričnim krugovima nižu se, na udaljenostima od 100, 200, 500, 1000 ili 1500 kilometara, skoro svi važnji europski centri osim onih u Skandinaviji, Britaniji i Irskoj te na Pirinejima. A ni odatle, s avionskim prijevozom, Rijeka nije na kraj svijeta, kao što je pristupačna i mladima iz Amerike, Australije i Azije koji iz svojih prekomorskih zemalja mogu sletjeti u blizinu Rijeke (Beč, Frankfurt ili Milano, na primjer).

Party nomadi ciljana skupina mladih

Dakle, mladima je relativno brz i ne preskup pristup Rijeci moguć.

Uz kulturne i digitalne nomade, koji sve više posjećuju Rijeku i među kojima su upravo mladi većina, koja bi na listi svojih turističkih želja za obilazak mogla zaokružiti i Rijeku (dakako s njenom okolicom). To bi onda značilo otvaranje novih hostela i daljnji turistički razvoj.

Za, kako se to stručno kaže, razvoj ovog vida turističke ponude Rijeka ima i ljude i prostore. Rijeka je grad rocka, nebrojenih underground, demo i etabliranih bendova, na tisuće ljudi u gradu od svoje je mladosti živjelo s glazbom, pa “ljudskih resursa” u organiziranju ovakvih događanja neće manjkati.

Što se prostora tiče, tu je još uvijek stara dobra Hartera. Još je prvi party, koji se onda nije tako zvao, održan u tom prostoru 2005. godine kada je Tvornica papira prestala raditi. Projekt Hartera postoji i bilo bi ga šteta ne iskoristiti.

Sve to Rijeci bi moglo donijeti i više novca i više radnih mjesta

Alternativa Harteri mogao bi biti neki otvoreni prostor izvan centra grada, primjerice na Drenovi ili Škurinju, a našlo bi ih se još.

Sve to Rijeci bi moglo donijeti i više novca i više radnih mjesta. Pogotovo što bi se party vikendi mogli održavati i u drugim godišnjim dobima a ne samo ljeti.

Prema tome, sve je jasno: Turistički radnici, mudre gradske glave, poduzetnici, što čekate? Zar se nismo dogovorili da je turizam, i to ne onaj stacionarni, kupališni, jedan od pravaca razvoja grada?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari