STARI-NOVI PROBLEM

Nevrijeme u Kostreni otkrilo veliko zagađenje mora: “Ne uspijevamo dobiti konkretne odgovore”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon obilne kiše na području Rijeke i okolice, u noći s četvrtka na petak, u Kostreni su građani uočili zagađenje mora uljem koje je najvjerojatnije, kao i u prethodnim sličnim situacijama, oborinska voda iz podzemlja rafinerije isprala u more, prenosi Index.hr.

Prema dojavama građana, kao i brojnim objavama na društvenim mrežama, na površini mora od lučice Podurinj prema rafineriji, jučer se pojavio sloj ulja, što je za Novi list potvrdio i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, kazavši kako je riječ o već višegodišnjem problemu koji još uvijek nije riješen.

“Očajan sam i kivan na Inu i rafineriju. Ovo, nažalost, za nas Kostrenjane nije ništa novo. Kad god su jake kiše, događa se da nafta iz podzemlja rafinerije završi u moru. S Inom već godinama komuniciramo, ali ne dobivamo konkretne odgovore. Znamo da oni provode istraživanja podzemlja rafinerije u kojemu su akumulirani ugljikovodici iz prethodnih desetljeća, ali i dalje nemamo odgovore o kojim se količinama radi, kao ni kako će biti uklonjene i u kojem roku”, kaže Vranić.

Dodao je i kako smatra da zaštita mora branama postavljenim u more oko rafinerije nije dovoljna, posebno pri uvjetima jakog juga i velikih valova, kakvi su na moru vladali jučer.

“Razgovarao sam sa stručnjacima koji su mi rekli da postoje puno veće i izdržljivije oceanske brane koje su puno otpornije na djelovanje velikih valova i općenito prilagođene zahtjevnijim vremenskim uvjetima. O tome sam obavijestio i Inu, razgovarali smo o tome i na Općinskom vijeću, ali situacija je nepromijenjena. Gotovo svaki put kad padne jača kiša imamo zagađenje mora naftom koja curi iz podzemlja rafinerije, s tim da iz Ine nikako ne uspijevamo dobiti konkretne odgovore kada i kako to namjeravaju zaustaviti”, ogorčen je bio Vranić.

Općina Kostrena će, prema njegovim riječima, i ove godine provoditi uzorkovanje mora, odnosno testiranje na ugljikovodike, budući da se testiranja koja provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odnose samo na mikrobiološka zagađenja.

“Ta testiranja uvijek pokazuju da je more prvorazredne kvalitete, no lani smo proveli i testiranja na prisutnost ugljikovodika, a ona su pokazala da je kvaliteta mora na potezu od Žurkova do Podurinja izvrsna, ali od Podurinja, u smjeru istoka, prema rafineriji, na plažama Klančići i Podklarovo je bila utvrđena povećana prisutnost ugljikovodika i time ne možemo biti zadovoljni te očekuemo da Ina problem s curenjem naslaga ugljikovodika u podzemlju rafinerije čim prije riješi”, rekao je Vranić.

Nakon dojava građana o zagađenju mora Novi list je kontaktirao riječkog lučkog kapetana Darka Glažara koji je kazao kako u kapetaniji nisu primili dojave, niti su njihove brodice izlazile na teren, ali je kazao i da je riječ o redovitoj pojavi nakon obilnih kiša.

“Pri ovakvim vremenskim uvjetima, uslijed enormnih kiša, učestalo se pojavljuje uljni film na moru. Inače su brodice tvrtke Dezinsekcija stalno angažirane na sprečavanju i sanaciji eventualnih zagađenja, ali su se morale skloniti zbog vrlo visokih valova”, rekao je Glažar.

Iz Ine odgovaraju kako je proizvodnja Rafinerije u stabilnom radu te nisu detektirana propuštanja opreme i spremničkog prostora, prenosi Index.hr.

“Uslijed iznimno velike količine oborina, koja je pala u posljednjih 12 sati, došlo je do ispiranja podzemlja zbog čega se na dijelu površine mora u blizini Rafinerije pojavio uljni film. Tvrtka Dezinsekcija s kojom Rafinerija ima sklopljen ugovor za aktivnosti zaštite mora, pristupila je pojačanom nadzoru mora i obale te će tretirati uljni film kako bi se zaštitio akvatorij”, stoji u šturom odgovoru Ine.

Problem curenja ugljikovodika, nataloženih u podzemlju rafinerije tijekom proteklih desetljeća, u more prisutan je u riječkoj rafineriji već godinama. Prema prethodnim izjavama Gorana Plešea, operativnog direktora Rafinerije i marketinga u Ini, ta je kompanija do sad izbušila dvadesetak bušotina i pokrenula crpljenje ugljikovodika iz podzemlja, a točni nalazi o kojim se količinama radi i na koje će načine biti uklonjene, trebali bi biti poznati do kraja ljeta ove godine, prenosi Index.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari