DIREKTNA PITANJA VLADI

”NIJE NORMALNO” Vivoda i Boras Mandić: “Ovakvi izbori nemaju smisla!”

Na konferenciji su se medijima obratili kandidati Akcije mladih i Unije Kvarnera za gradonačelnika Grada Rijeke i župana Primorsko-goranske županije  Vedran Vivoda i Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić na tiskovnoj konferenciji uputio je direktna pitanja Vladi Republike Hrvatske i Državnom izbornom povjerenstvu:

– Kako misle provesti izbore u Primorsko-goranskoj županiji ako su iduća dva tjedna zabranjena sva okupljanja a za izbore se trebaju skupiti potpisi građana?

– Kako misle osigurati da deseci tisuća ljudi u samoizolaciji ostvari svoje građansko pravo mogućnosti izlaska na izbore i biranja?

– Kako misle osigurati sigurnu izbornu kampanju bez da istovremeno ugroze nadolazeću turističku sezonu?

Evo i priopćenja:

“Unija Kvarnera je pred mjesec dana predložila konkretna rješenja za sigurnu provedbu lokalnih izbora i te konkretne prijedloge uputili smo Vladi, Saboru i DIP-u:

– da se izbori po uzoru na mnoge EU države održe kroz 3 dana, nedjelja, ponedjeljak i utorak

– da se potpisi skupljaju putem online aplikacije

– da se svima pod mjerom samoizolacije omogući pravo na glasanje

Sve navedeno tražimo u cilju zaštite zdravlja i života građana, zaštite gospodarskih aktivnosti posebno nadolazeće turističke sezone na način da se u najvećoj mogućoj mjeri smanje gužve na biračkim mjestima te da se omogući građanima i kandidatima da na primjeren način ostvare svoje građansko pravo sudjelovanja na izborima. Organizacija glasovanja kroz tri dana omogućila bi i posebno vrijeme za dolazak na biračka mjesta starijim osobama  (70+) čime bi se zaštitilo zdravlje najranjivije populacije.

Vedran Vivoda istaknuo je kako se već više od godinu dana borimo protiv pandemije i da cijelo to vrijeme znamo da nam dolaze lokalni izbori na kojima se kandidature kandidata potvrđuju potpisima građana. Nevjerojatno je i žalosno da država nije u tih godinu dana bila u mogućnosti osigurati elektroničko prikupljanje potpisa kojim bi se osigurala zaštita građana, volontera i kandidata koji će sada na vrhuncu epidemije biti prisiljeni biti u direktnom kontaktu s tisućama ljudi. Tko će na sebe preuzeti odgovornost za ugrozu zdravlja građana? Vlada, Sabor, DIP, lokalni ili nacionalni stožeri Civilne zaštite?

U situaciju kada imamo više od 200 hospitaliziranih građana u našoj županiji, kada imamo stotine zaraženih dnevno i tisuće u samoizolaciji, kada imamo trenutačno 2 kandidata za gradonačelnika koji su pozitivni, od čega jednog kandidata i na bolničkom liječenju, postavlja se pitanje koliko su ovakvi izbori uopće regularni i zakoniti. Izbori bi trebali biti festival demokracije i temeljno ustavno pravo naših građana, a bez da se osiguraju jednaki uvjeti za svih u izbornom procesu i bez sigurnih rješenja za zaštitu zdravlja i života građana, ovi i ovakvi izbori nemaju smisla.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views