„NISAM NI SEKUNDE DVOJILA“ Reporterka RTL-a Ida Balen prisjeća se svoje brze i humane reakcije tijekom tragedije na Pećinama

Foto: Silvano Ježina/Novi list

Jedino što mi je u tom trenutku prošlo kroz glavu bilo je kako pomoći tim ljudima, kako ih spasiti. Pojurila sam prema utopljeniku kojeg su izvukli iz mora, no već je krenulo njegovo oživljavanje. Opet sam nazvala 112 i ostala uključena kako bih mogla navoditi hitnu pomoć

Možda bi bilo pretenciozno napisati kako je Ida Balen, dugogodišnja reporterka RTL Televizije čija je karijera u vizualnim medijima započela na riječkom Kanalu Ri, promijenila pojam uloge izvjestitelja u modernom novinarstvu, ali da je na tu profesiju obasjala jednim sasvim novim svjetlom – svakako jeste, piše Novi list.

Na žalost, događaj koji je novinarstvu dao ljudskije lice bio je tragičan, tužan i ogoljen do apsurdnosti. Riječ je o tragediji koja se nekoliko minuta iza podneva na samu Novu godinu, 1. siječnja zbila na riječkim Pećinama.

Tradicionalno novogodišnje kupanje petnaestak hrabrih momaka, nekih i u poodmakloj dobi, pretvorilo se u stravičnu tragediju. Kratko je trajalo to sumanuto zimsko kupanje jer je već nakon nekoliko desetaka sekundi postalo jasno kako neki od njih – neće sami izaći iz mora.

Čuđenje, nesnalaženje, šok, a u svemu tome najbrže se i najbolje snašla – Ida Balen.

Usred pripremanja izvještaja uzima telefon i naziva 112, uzbunjuje hitnu medicinsku pomoć i traži putem telefona upute o reanimaciji utopljenika, piše Novi list.

– Jedino što mi je u tom trenutku prošlo kroz glavu bilo je kako pomoći tim ljudima, kako ih spasiti. Bilo je užasno gledati što se ispred nas u moru događa. Pojurila sam prema utopljeniku kojeg su izvukli iz mora, no već je krenulo njegovo oživljavanje. Opet sam nazvala 112 i ostala uključena kako bih mogla navoditi hitnu pomoć. Bilo je istodobno dramatično i zastrašujuće, a u čitavoj toj strci skoro sam i sama stradala. Refleksno sam se uhvatila za ogradu ili tako nešto jer sam spazila kako prema meni ide golemi val. S obzirom na moju građu i snagu, sasvim bi me sigurno odnio u more, a nakon toga… ma strah me i pomisliti što bi bilo, pojašnjava i danas vidno uzbuđena Ida Balen za Novi list.

Kad se sabrala od šoka i pomaganja ljudima u nevolji, nazvala je svoje na RTL. Spremila je kraći prilog za vijesti u 16.30 sati nakon čega je, u jednoj ipak mirnijoj atmosferi uslijedio razgovor s urednikom Bornom Keserovićem. I uvjeravanje kako svoju priču o nesebičnosti i pomaganju u tragediji na Pećinama mora podijeliti s gledateljstvom.

– Znam da zvuči nelogično kako se televizijska novinarka ne voli eksponirati, ali je tako. Kad sam ja u pitanju ili konkretno ovaj događaj držim da se ne treba na takav način isticati. Ja sam naprosto napravila ono što bi u tom trenutku trebalo napraviti svako ljudsko biće. I ništa više. Ipak uvjerili su me kao je to dobar primjer za druge, kako uvijek trebamo isticati obavezu da u svakoj situaciji moramo biti ljudi, ističe Balen.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.