Noćni marš i koncert u Palachu u petak za Dan žena

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U organizaciji udruga Pariter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava u 18 sati s Konta prema Jadranskom trgu kreće Noćni marš

Međunarodni dan žena i ove godine će obilježiti Noćni marš u organizaciji udruga PaRiter i SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, izložbom i razgovorom „Rodom u Koprive“ u Galeriji SKC, te koncertom koji će se nakon toga održati u OKC-u Palach.

Osmi mart je Dan žena, dan snažnih žena koje su oblikovale povijest i dan snažnih žena, djevojaka i djevojčica koje se još uvijek bore za svoja prava u cijelom svijetu.

U organizaciji udruga Pariter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava u 18 sati s Konta prema Jadranskom trgu kreće Noćni marš, gdje će se održati kratak program za život bez nasilja, jednaka prava i mogućnosti za sve.

Prema najavi udruge PaRiter, protekla godina pokazala nam je kako sustav i društvo žene i dalje tretiraju kao niža i podređena bića kojima je u genima zapisano da šute i služe.

„I to nam je pokazala kroz najočitiji primjer – odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za našu dobrobit kada postanemo žrtve nasilja. Ove godine marširamo kako bi glasno ustale protiv ovakvog tretmana“, navodi se.

Nakon Noćnog marša, u Galeriji SKC u 20 sati otvorit će se izložba ‘Rodom u Koprive’ i održati razgovor kojim će se propitati različite uloge žena i muškaraca u današnjem društvu – koliko nas te uloge određuju, koliko se u njima pronalazimo, koliko nas ‘peckaju’, a koliko oslobađaju.

Izloženi radovi nastali su na radionici restrukturiranja pojmova muškarac i žena, koja se odvila u Galeriji SKC tijekom veljače. Izlažu Josipa Baljak, Kristian Bosak, Lana Gržetić, Nikolina Janjić, Anita Kelava, Katarina Musap, Nicol Načinović i Natali Šajbić, a u razgovoru sudjeluju Bruna Nedoklan, B.a.B.e (ZG), Natalija Stefanović i Petra Bezjak, kolektiv Ulična aristokracija (RI).

Na događaj se pozivaju sve građanke i građani zainteresirani za pitanja identiteta, onima koji se ponekad osjećaju tijesno u svojoj koži ili su se ponekad pitali zašto je njoj/njemu lakše.

Koncert u Palachu, u organizaciji udruge Ri Rock, počinje u 22 sata, a na binu će u čast ženama stati ženski zbor VINS, Nelaay s vodećom vokalisticom Jelenom, karlovački Me As Well s basisticom Majom i Kraj Programa s vokalisticom Đinom.

Ulaz na koncert je 20 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views