SKLOPILI UGOVORE

NOVO LICE RIJEKE! Lučka uprava Rijeka oživljava kompleks Torpeda, uz more djeluje čak 17 tvrtki!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Lučka uprava Rijeka raspolaže s desetak tisuća kvadratnih metara poslovnih prostora u lučici kompleksa Torpedo, a kompletan je prostor stavljen u funkciju, sklapanjem uglavnom dugoročnih ugovora sa zakupcima.

Revitalizacija dijela prostora nekadašnjeg Torpeda kojim upravlja Lučka uprava Rijeka pomalo je u sjeni velikih infrastrukturnih projekata u riječkoj luci, iako je riječ o vraćanju u život jednog od najvažnijih i najatraktivnijih prostora riječke industrije, smještenog uz more, praktički u samom centru grada, piše Morski.hr

Lučka uprava Rijeka raspolaže s desetak tisuća kvadratnih metara poslovnih prostora u lučici kompleksa Torpedo, a kompletan je prostor stavljen u funkciju, sklapanjem uglavnom dugoročnih ugovora sa zakupcima.

Ukupno je čak sedamnaest poslovnih subjekata smješteno u ovim prostorima koji su prije samo tri godine bili slabo iskorišteni, da bi od 2018. godine do danas njihova popunjenost dosegla sto posto. Pri tom se, u okviru uređenja poslovnih prostora, strogo poštuju zahtjevi Konzervatorskog odjela, budući da je čitav prostor pod zaštitom kao industrijska i arhitektonska baština Rijeke.

– U tijeku stečaja Torpeda Lučka uprava je iskazala interes za kupovinom dijela nekretnina, onih koje su izravno povezane s lučkim područjem. To je i realizirano 2003. godine, kada je kupljeno ovih oko deset tisuća kvadrata u zgradama smještenima oko lučice i uz obalu, kaže Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave.

Nakon otkupa, ovi su se vrijedni prostori, dodaje, pomalo “sramežljivo” davali u zakup pa su zapravo kroz dug vremenski period bile uglavnom prazne.

– U zadnjih nekoliko godina u funkciju je stavljen cjelokupan kapacitet. Svih deset tisuća kvadrata je u zakupu, čime smo izuzetno zadovoljni. Imamo sedamnaest zakupaca, od kojih je velik dio tvrtki koje su na ovaj ili onaj način svojim poslovanjem vezane za more, ali imamo i RIO, tvrtku koja proizvodi odjeću. Ovim projektom revitalizacije poslovnih prostora u Torpedu zapravo smo htjeli zaštititi i očuvati proizvodnju u Rijeci, u samom gradu i posebno smo zadovoljni kada vidimo da su ovdje svoje mjesto našle i takve tvrtke – kaže Vukorepa za Novi list.

Rijeka mijenja svoju dimenziju

Uz RIO, tvrtku Riječanima najbolje poznatu po šivanju odijela, koja se zadnjih godina specijalizirala ponajprije za proizvodnju odjeće za zaposlene u ugostiteljstvu i hotelima, a od izbijanja pandemije COVID-19 i za šivanje zaštitinih maski i odijela, najveći zakupac je Lurssen Design Center Kvarner, projektni ured u vlasništvu poznatog njemačkog proizvođača megajahti, vojnih plovila i drugih plovila posebne namjene. Ukupno su ove dvije tvrtke zakupile pet tisuća kvadratnih metara prostora u Torpedu, što je polovica od ukupnog kapaciteta kojim raspolaže Lučka uprava.

– Ulazak Lurssena u Torpedo s projektnim uredom, uz činjenicu da je ta ugledna tvrtka s tradicijom dužom od sto godina, tijekom kojih je postala najveći proizvođač megajahti u svijetu, zajedno s ACI-jem dala ponudu za koncesiju u marini u Porto Barošu, Rijeku stavlja na nautičku kartu Europe i svijeta. Rijeka postaje centar nautike. Izgradnjom marine, početkom rada kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, uz stalno rastući kontejnerski promet na Brajdici, Rijeka mijenja svoju dimenziju u svim segmentima koji se tiču luke i nautičkog turizma. Kao luka, vraća se, po važnosti u ulogu koju je imala, recimo, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, koja će nuditi kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, što će, u konačnici i cijeli grad činiti privlačnijim mjestom za život – kaže Vukorepa.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari