NOVO PRIZNANJE RIJEČKIM LIJEČNICIMA: U KBC-u Rijeka registriran prvi ALS centar u Hrvatskoj

Djelovanje u međunacionalnoj mreži ALS centara omogućit će da pacijenti KBC-a Rijeka dobiju razinu skrbi poput one u europskim bolničkim centrima

Krajem svibnja pri Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka međunarodno je prihvaćen i registriran ALS centar (amiotrofična lateralna skleroza), kao aktivni dio europske mreže za liječenje amiotrofične lateralne skleroze – ENCALS (European Network for the cure of ALS)

To je prvi takav registrirani centar u Republici Hrvatskoj. Pokretanjem centra Klinika ostvaruje suradnju s drugim europskim centrima ENCALS-a, što u praksi znači znatno unaprjeđenje skrbi i liječenja oboljelih od ove teške bolesti.

Amiotrofična lateralna skleroza je neurološka bolest koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju smrti. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a očituje se propadanjem donjega, odnosno gornjega motornog neurona s posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svatko može oboljeti od ALSa, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procjenjuje se da jedna do dvije osobe na sto tisuća stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.

ALS je neizlječiv, a uzrok još uvijek nije točno poznat. Nagađa se da nastaje zbog nasljednih faktora, starosti i spola. Istraživanja naime pokazuju da se ALS češće javlja kod muškaraca.

No znanstvenici proučavaju i druge moguće uzroke, poput mutacije gena, kemijske neravnoteže, lošeg imunološkog odgovora te abnormalnih proteina. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu, kao i izloženost olovu.

U Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka postoji višegodišnje iskustvo u dijagosticiranju i liječenju bolesnika s ALS-om.

„Riječki neurolozi nastoje prepoznati rane simptome bolesti, a zajedno sa sestrinskom službom skrbe o bolesnicima za cijelo vrijeme trajanja bolesti te pružaju podršku bolesnicima i članovima obitelji. Kompletna skrb takvih bolesnika je multidisciplinarna, a uključeni su pulmolozi, gastroenterolozi, fizijatri, psiholozi, liječnici palijativne skrbi, medicinske sestre za ALS, a odnedavno se po potrebi angažiraju i logopedi“, istakla je doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju.

Djelovanje u međunacionalnoj mreži ALS centara omogućit će da pacijenti KBC-a Rijeka dobiju razinu skrbi poput one u europskim bolničkim centrima.

Dodatne informacije mogu se potražiti na Klinici natelefone: 051 658 309 ili 051 658 311 ili na e-adresi: neurologija@kbc-rijeka.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari