NOVO U RIJECI: Dječji festival „Tobogan“ početkom ljeta u Benčiću i u kvartovima od Vežice do Drenove

Festival “Tobogan” namijenjen je djeci i mladima i dio je Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka i Gradsko kazalište lutaka

Program festivala koji traje od 27. lipnja do 8. srpnja pripremili su Art kino, Gradsko kazalište lutaka i Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s Vijećem mladih Benčić. “Tobogan” će se održavati u Benčiću i na otvorenom u gradskim kvartovima, od Vežice do Drenove.

U kompleksu Benčić, ispred Ciglene kuće, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno premjerno izdanje festivala “Tobogan” koji će se održati od 27. lipnja do 8. srpnja u Benčiću i na više različitih lokacija u gradu, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Festival  namijenjen  djeci i mladima

Festival “Tobogan” namijenjen je djeci i mladima i dio je Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka i Gradsko kazalište lutaka.

Prvo izdanje “Tobogana” najavili su Emina Višnić, direktorica Rijeka 2020, Slaven Tolj umjetnički direktor Rijeka 2020, Marsinah Vokši Rosenfeld iz Gradskog kazališta lutaka, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina i Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Kako je istaknula Emina Višnić “Tobogan” je zajednički projekt gradskih ustanova i Vijeća mladih Benčić i ogledni je primjer programa koji će se odvijati u sklopu projekta EPK.

– Za EPK je ključno uključiti u programe što širi krug ljudi, a kad se radi o djeci i mladima najvažnije jest da programi koji se stvaraju za njih i sa njima ostave traga – kazala je Višnić. Pritom je posebno naglasila da je “Tobogan” organiziran pod geslom „To trebamo, to radimo“ što znači da se ne čeka da Dječja kuća bude gotova već će se slični programi odvijati sve vrijeme do 2020. godine.

Tolj: Važno je dovesti ljude u ovaj javni prostor

Podsjećajući na kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture Slaven Tolj istaknuo je kako je prijedlog da Ciglena kuća postane Dječja kuća bio jedan od najvažnijih trenutaka. – A sada je važno, jer EPK se događa, dovesti ljude, osobito djecu i mlade i njihovu energiju u ovaj javni prostor – naglasio je Tolj.

Predstavljajući programe organizatori su istaknuli da je ključna želja ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Osnovna nit vodilja je bila stvoriti dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji će djecu nadahnuti.

U programu festivala ispreplitat će se čitanje, kazalište i kino sa raznolikim sadržajem, od interaktivnih radionica, poput arheologije, retro igara, uređenja okoliša u kompleksu Benčić, preko raznih filmskih i dramskih škola i škole medijske kulture, do filmskih projekcija i kazališnih izvedbi.

Ciglena kuća

Radionice filmskog sadržaja

Tako je Art kino pripremilo radionice filmskog sadržaja kroz koje djecu želi potaknuti da preuzmu što aktivniju ulogu u festivalu i kreiranju njegova sadržaja, Gradsko kazalište lutaka pripremilo je dramsko- lutkarske radionice koje će voditi glumci i posebno zanimljive kazališne izvedbe u formi japanskog uličnog kazališta koje postaje mediteransko i riječko, a Gradska knjižnica u Toboganu sudjeluje sa desetak programskih aktivnosti od kojih niti jedna nije u zatvorenom prostoru.

U “Toboganu”, osim djelatnika triju riječkih ustanova u kulturi, će biti uključeni i vanjski suradnici, umjetnici, edukatori i stručnjaci iz svog područja djelovanja, prvenstveno Vijeće mladih Benčić.

Festival Tobogan održava se od 27. lipnja do 8. srpnja u kompleksu Benčić i na gradskim lokacijama od Vežice do Drenove, uglavnom na otvorenome. Svi programi su besplatni , a prijave za radionice primaju se od 1.lipnja na on line obrascu koji se može pronaći na web stranici Rijeka 2020.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari