ZA SIGURAN BORAVAK U PRIRODI

NZZJZ PGŽ poziva na cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Ako ste često u prirodi, pročitajte ovo!

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

NZZJZ PGŽ poziva sve one koji vole boraviti u prirodi da se cijepe protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

Pravo je vrijeme da se zaštitite od krpelja i virusnog oboljenja koje oni prenose, kako bi dolaskom ljepšeg vremena bezbrižno boravili u prirodi!

Cijepiti se možete u NZZJZ PGŽ, svakog radnog dana od 7 do 19 sati u Ambulanti 4, Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti.

Podsjećamo, prošle godine su u Gorskom kotaru zabilježeni slučajevi oboljenja.

Krpeljni meningoencefalitis (KME) je virusno oboljenje koje prenose krpelji, a u prirodi su najaktivniji od ožujka do lipnja te rujna do listopada.

Postoji cjepivo namijenjeno za odrasle osobe, od 16 godina na dalje te dječja formulacija koja je namijenjena djeci od 1 godine do 15 godina starosti.

Primarno cijepljenje se provodi uz naplatu u 3 doze po shemi 0 – (1-3) mjeseca- (5-12) mjeseci.  Cijepljenje je najbolje započeti zimi te do proljeća primiti dvije doze. Druga doza daje se jedan do tri mjeseca nakon prve, a treća pet do dvanaest mjeseci nakon druge.

Preporučuje se docjepljivanje, što ovisi o životnoj dobi. Ako je osoba mlađa od 60 godina, prvo docjepljivanje preporučuje se tri godine nakon posljednje doze, a dalje se docjepljuje svakih pet godina. Ako je osoba starija od 60 godina, docjepljivanje se provodi svake tri godine.

Cijepljenje se provodi prije planiranog boravka u prirodi te se osobito preporučuje osobama koje profesionalno ili rekreativno borave u prirodi – šumskim radnicima,  vojnicima, izletnicima, kamperima, planinarima, lovcima i turistima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari