VRIJEDNOST RADOVA JE 46,9 MILUJUNA KUNA

Obersnel: “Obnova broda Galeb neće biti zamrznuta. U tijeku je priprema za produljenje projekta”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Brod “Galeb” u prosincu je, uz pomoć triju tegljača, otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gdje će se obnoviti i preurediti u brod muzej, a vrijednost radova je 46,9 milijuna kuna bez PDV-a

Brodogradilište Dalmont dobilo je posao obnove temeljem javnog natječaja. Vrijednost radova je 46,9 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak radova 14 mjeseci.

Gradski vijećnik Andrej Brišćik iz Akcije mladih zatražio je od gradonačelnika Vojka Obersnela odgovor na pitanje hoće li će zbog novonastale situacije biti zamrznuta obnova broda Galeb kako bi se planirana sredstva za obnovu uložila u gospodarstvo te potaknulo poduzetnike na novi početak nakon što pandemija prođe?

“Obnova broda Galeb neće biti zamrznuta, kao ni ostali projekti financirani iz EU fondova, budući da se radi o namjenskim sredstvima koja se mogu iskoristiti isključivo za projekt za koji su dodijeljena. Sva financijska sredstva za provođenje EU projekata su osigurana, a Vlada RH je osigurala i povećano povlačenje sredstava i fleksibilniju dodjelu svim EU projektima radi likvidnosti”, odgovorio je Obersnel da bi odgovarajući na pitanje o statusu EPK kazao da u financiranju projekta sudjeluju i Grad Rijeka i Vlada RH i Primorsko-goranska županija.

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, i to u okviru europskog projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”, koji obuhvaća i uređenje Palače šećera za sjedište Muzeja grada Rijeke, za što je odobreno 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Brišćika je također zanimalo je li se od fonda koji sufinancira obnovu Galeba i zgradu šećerane tražila odgoda izvedbe projekta.

“Zahtjeve za nadoknadom sredstava će se dostavljati Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) češće nego što je predviđeno, upravo zbog osiguranja likvidnosti samog projekta. Za projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, a koji se odnosi na Palaču Šećerane i m/b Galeb, u tijeku je priprema za produljenje projekta”, zaključio je Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari