EVO KAKO JE BILO

Obilježen Međunarodni dan djevojčica

U srijedu, 11. listopada 2023. godine, s početkom u 19 sati u prostorijama Gradske knjižnice Rijeka – ogranak Trsat održana je panel rasprava pod nazivom “Kako odgajati djevojčice da poštuju sebe i druge te izrastu u (od)važne žene”.

Događaj je organiziralo Vijeće mjesnog odbora Grad Trsat u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka- ogranak Trsat, a u panel raspravi sudjelovale su Paula Bogović, Iva Davorija i Linda Poščić Borovac uz moderatora Daniela Antunovića iz Vijeća MO Grad Trsat.

Paula Bogović, psihologinja i terapeutkinja te voditeljica Skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji udruge Uzor, osvrnula se na perspektivu djevojčica u patrijarhalnom okruženju, zahtjevnostima tijekom odrastanja, strahovima te odgovornostima odraslih i nužnosti promjena u društvu s naglaskom na potrebe i interese djevojčica odnosno žena.

Iva Davorija, voditeljica edukativno- preventivnih programa u SOS Rijeka, doktorandica na studiju Filozofija i suvremenost te članica Centra za ženske studije pri FFRi, smatra da je od predškolskog odgoja do srednje škole, a posebno fakultetima nužno uvesti programe kojima će se potaknuti djecu i mlade da razvijaju zdravu sliku o sebi, kritički propitkuju društvo te brinu jedni o drugima i prihvaćaju različitosti.

Linda Poščić Borovac, direktorica tvrtke Crocon, autorica nagrađene slikovnice za biznismene “Disaster- dijagnoza modernog biznisa” i džepne knjižice “Crazydonian Passport” te mentorica u poduzetničkom inkubatoru Kaspi, smatra da najprije treba izgraditi sebe u jedno veliko i dobro ljudsko biće. Ukoliko nema velikih i dobrih ljudskih bića, neće biti niti dobrog društva. Ako nema dobrog društva, nema ni dobre nacije, nema niti dobrog svijeta. Ne može se izgraditi dobar svijet ili narod ako se čovjek sam prije toga ne izgradi u dobrog čovjeka. Tek onda će se dogoditi puno dobrih stvari u nama i oko nas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari