RAZNOLIKIM PROGRAMOM

GalerijaObilježen Međunarodni dan starijih osoba

Prijemom za predsjednike klubova umirovljenika, prigodnom tribinom i javnozdravstvenog akcijom, obilježen je Međunarodni dan starijih osoba.

Program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba koji se svake godine obilježava 1. listopada, u Rijeci se provodi u sklopu programa Grada Rijeke „Rijeka – zdravi grad“.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović zajedno sa svojim zamjenikom Goranom Palčevskim i pročelnicom Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karlom Mušković primio je predsjednike klubova umirovljenika kojima je čestitao njihov dan istaknuvši kako Grad treba brinuti o svojim najstarijim sugrađanima. „Puno ste nam toga ostavili u naslijeđe, vaša generacija je gradila i izgradila Rijeku kakvu danas poznajemo i na nama je da to baštinimo i pokušamo Rijeku učiniti boljim gradom za sve nas“, rekao je gradonačelnik i dodao kako Grad Rijeka provodi čitav niz programa i aktivnosti koje za cilj imaju što ugodniji život građana starije životne dobi. „Naročito vodimo brigu o našim umirovljenicima koji imaju najniže mirovine na način da kroz naš socijalni cenzus pokušavamo izaći u susret i mjesečnim uplatama umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 1700 kuna, a takvih je, nažalost, preveliki broj“, rekao je Filipović. Pohvalio je rad klubova umirovljenika koji za svoje korisnike organiziraju čitav niz različitih aktivnosti, ali su i mjesta druženja.

Na području Rijeke djeluje 16 klubova, smještenih u raznim dijelovima grada kako bi bili dostupni čim većem broju umirovljenika i starijih osoba. Svaki klub ima (geronto) domaćicu koja za članove priprema tople i hladne napitke po povoljnoj cijeni i brine se za čistoću prostorija i kućni red. U svim klubovima može se pročitati dnevni tisak, pogledati TV, pristupiti internetu, igrati društvene igre (šah, tombola, karte i sl.), ali i naučiti nešto novo na predavanjima i radionicama. Osim toga, svaki klub nudi određene posebne programe, ovisno o interesu svojih članova.

U ime članova svih klubova nazočnima se obratila Dinka Blažić iz Kluba umirovljenika Krimeja koja je zahvalila Gradu Rijeci na podršci koju daje umirovljenicima. „Nadam se da ćete naš rad pratiti i dalje, uvažavati naše prijedloge i pomoći nam kako bi naši klubovi imali što bolje i kvalitetnije programe. Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji i u budućnosti, kako bi naši umirovljenici s ponosom mogli reći kako Grad Rijeka brine o njima“, rekla je Blažić.

U sklopu obilježavanja ovog dana u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je i tribina „Aktivni i zadovoljni u trećoj životnoj dobi“ na kojoj je bilo riječi o aktivnosti, doprinosu te uključenosti u društvena zbivanja osoba starije životne dobi.

Posjetitelje tribine uvodno je prigodnim riječima pozdravila pročelnica Karla Mušković čestitavši svim osobama starije životne dobi njihov dan te im je poželjela da budu zdravi, zadovoljni i aktivni.

Tribina je otvorena nastupom mješovitog zbora Matice umirovljenika grada Rijeke pod ravnanjem maestra Vinka Badjuka, nakon čega su održana prigodna predavanja. Dr.sc. Jasna Krstović, umirovljena sveučilišna profesorica održala je predavanje „Čujemo li dobro naše starije sugrađane? – Prema novoj kulturi 3. dobi“. Nakon nje, prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta održala je predavanje „Zašto je važno ostati aktivan u trećoj životnoj dobi“, dok je rad Matice umirovljenika Grada Rijeke predstavio predsjednik Matice umirovljenika Emil Baumgartner.

Također, u jutarnjim je satima na Korzu održana javnozdravstvena akcija u sklopu koje su građani imali priliku izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, a održana je i demonstracija pružanja prve pomoći za laike.

Akcija je održana u suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views