TRADIOCIONALNI SUSRET

Obilježen osnutak brigade Vladimir Gortan na Učki

Danas se na Učki sastalo pedesetak predstavnika antifašističkih udruga i organizacija iz Istre i Primorsko-goranske županije, na čelu s organizatorima događaja iz Saveza antifašističkih boraca Istarske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije.

Tradicionalni susret kojim se obilježava osnutak brigade “Vladimir Gortan” koji se dogodio prije 78 godina i koji je značajno pridonio antifašističkoj borbi ovoga kraja, održan je ispred nekadašnjeg Ininog odmarališta na Učki. Naime, daleke 1944. godine, na današnji datum, na platou ispod Poklona osnovana je Istarska brigada ”Vladimir Gortan” te je održana prva oblasna konferencija Ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Rijeku i Istru.

VIDEO DANA:

– Želimo s ovog mjesta jasno poručiti da je na temeljima antifašizma nastala i suvremena Hrvatska, kao i kroz žrtvu branitelja u Domovinskom ratu, te je  antifašizam vrijednost moderne civilizacije koja je upisana u Ustav Republike Hrvatske, kao i u temelje Europske unije. Nažalost i danas u 21. stoljeću svjedočimo ratu u Ukrajini i velikom stradanju civila, što ponovno pokazuje da neprestano treba ponavljati važnost humanih i pozitivnih vrijednosti koje su protiv bilo kakvog oblika tlačenja i agresije, kazala je prilikom obraćanja zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Skupu su, uz predstavnike antifašističkih udruga, nazočili i istarski župan Boris Miletić te pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari