SVEČANOST

Obilježena 75. obljetnica djelovanja Lovačkog društva “Jelen” Čavle

Svečanim programom, odnosno lovačkom izložbom i svečanom skupštinom društva obilježeno je 75 godina djelovanja lovačkog društva na našem području, ali i obljetnica bratimljenja s LD „Udenboršt“ Naklo iz Republike Slovenije.

Lovačka izložba otvorena je u Domu Čudnić u Čavlima

– Svrha treće Lovačke izložbe je kroz izložene trofeje, pokazati bogatstvo i raznovrsnost divljači Grobničkog kraja. Ona je potvrda da lovci i Društvo svojim radom i organiziranošću provode sve zacrtane odredbe iz lovno-gospodarske osnove, a ujedno je i poziv svim lovcima da nastave sa zaštitom i uzgojem divljači, a pogotovo mladim naraštajima, da im zaštita prirode bude trajna briga, poručio je na otvaranju izložbe Marinko Linić, član LD “Jelen” te predsjednik Organizatorskog odbora proslave Marinko Linić.

 Izložbe su izraz organiziranosti i aktivnosti lovaca u lovačkom Društvu. One predstavljaju i priznanje mnogim lovcima koji su strpljivo stjecali i obrađivali lovačke trofeje, a mnogi trofeji izvučeni su iz anonimnosti i stavljeni u službu lovstva kroz Katalog izložbe, poručili su lovci.

Svečana skupština u Domu kulture Dražice

Sve prisutne u Domu kulture Dražice pozdravio je Orlando Frančišković, predsjednik društva, a tom je prigodom prikazan I promotivni film o 75 godina postojanja.

Naime, Lovačko društvo Grobnišćine spominje se u nekim knjigama 1902. godine , a prvo osnovano lovačko društvo sa svim pripadajućim dokumentima i ustrojem osnovano je na području Općine Jelenje dana 13. srpnja 1933. godine i zvalo se lovačko društvo Jelen sa sjedištem u Malim Dražicama. Prvi predsjednik bio je Josip Paulin, a tajnik Viktor Matejčić. U ratnim vremenima društvo prestaje s radom te se ponovo osniva 14. listopada 1945. godine na Jezeru, od kada djeluje pod imenom LD „Grobnik“ sa sjedištem u Podrvnju. Godine 1962. mijenja svoj naziv u LD „Fazan“ sa sjedištem u Čavlima. Godine 1968. dolazi do udruživanja LD „Fazan“ Čavle i LD „Golub“ Sušak, te Društvo mijenja svoj naziv u LD „Jelen“ sa sjedištem u Čavlima. Pod tim imenom djeluje i danas u kontinuitetu, kao neprofitna organizacija i udruga građana prijavljena u sve nadležne institucije ka o i ŽLS-a i HLS-a kao krovne institucije lovstva u Hrvata.

U lovištu su izgrađene tri lovačke kuće, jedna u Radovanji sa jogom i nadstrešnicom, druga u Kripnju s velebnom nadstrešnicom, treća na Štabu, a izgrađen je i kapitalni objekt – lovački dom „Čudnić“ s uređenim okolišem, boćarskim jogom i dvije rashladne komore s uređajima za rashlađivanje do -20 cezijevih stupnjeva i 5 stupnjeva za spremanje mesa divljači-jedine u Primorsko-goranskoj županije koje posjeduju Certifikat HASAP-a, za obradu mesa divljačine.

Bratimljenju s LD „Udenboršt“ Naklo, Republika Slovenija

LD „Udenboršt“ i LD „Jelen“ Čavle su pristupili potpisivanju povelja o bratimljenju 22.12.1984. g. u Kripnju i 23.03.1985.g. u Brdu kod Kranja. Povelju su potpisali tadašnji predsjednici Milutin Zoretić i Vili Tomat. Nakon potpisa lovci su se sastajali naizmjenično jednom godišnje na Grobniku i jednom u Sloveniji. U Domu kulture u Dražicama tako je svečano obilježeno 35. godina bratimljenja.

Bila je to I prigoda za proglasiti počasne članove. Za počasne članove Društva proglašeni su Boris Zaharija, Vlatko Čargonja, Branko Klepac, Zoran Lukić i Ivica Fućak, a počasni predsjednik Društva proglašen Marinko Linić uz dodjelu Povelje počasnim članovima, koju je uručio predsjednik Društva Orlando Frančišković.

Hrvatski lovački savez zaslužnim je lovcima Društva i lovcima iz Republike Slovenije uručio plakete, a plakete saveza PGŽ uručeni su Petri Zebi, velečasnom Ivanu Milardoviću i kapetanu duge plovidbe Marinku Dumaniću. Zlatnu plaketu HLS-a i PGŽ-je dodijeljena je i LD „Jelen“ Čavle za doprinos u razvoju lovstva povodom 75. obljetnice.

Podijeljena su I priznanja institucijama i zaslužnim pojedincima povodom 75. obljetnice društva:: Hrvatskom lovačkom savezu, Primorsko-goranskom savezu, Istarskom savezu, Ličkom savezu, Međimurskom savezu, Županiji Primorsko-goranskoj,Općinama Jelenje, Čavle, Kostrena i Gradu Rijeci.

Zahvalu je uputio predsjednik Organizatorskog odbora Marinko Linić svim lovcima, gostima, donatorima što ste se odazvali na današnju svečanost i nesebično poduprli obilježavanje 75.obljetnice Društva i 35. obljetnice bratimljenja našeg Društva s LD „Udenboršt“ Nakolo ,Slovenija, te poduprli postavu i izradu kataloga lovačke izložbe, te ostalih aktivnosti, kojih nije bilo malo.

– Bez Vaše pomoći bilo bi nezamislivo realizirati sve ove aktivnosti koje smo  postavili pred sebe i Društvo.  Uz Vašu nesebičnu pomoć dali smo kvalitetu više u našoj sredini, kako na izgradnji lovno tehničkih objekata, tako i na ponašanju i etici u našem Društvu. Nadam se da će te i u buduće znati prepoznati naše aktivnosti koje donose prosperitet i napredak Društva i našeg kraja, te da ćete nastaviti nesebično pomagati naše Društvo, kao i do sada, kako bi ostvarili zacrtane zajedničke ciljeve.U ime svih članova Društva, a posebno u ime Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnica Društva, najtoplije se zahvaljujem Lovačkom savezu županije i njegovom predsjedniku Dr. Josipu Malnaru, Općini Jelenje i načelniku Robertu Marčelji, Općini Čavle te svim lovcima na pomoći i potpori, te se radujem skorom susretu s ovom nazočnošću  na nekom od predstojećih projekata, kazao je Marinko Linić u završnom obraćanju.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari