PROMOCIJA

Obilježeno 15 godina rada Hrvatskog muzeja turizma

Hrvatski muzej turizma u Opatiji proslavio je 15. obljetnicu osnutka prigodnom svečanošću u Konferencijskom centru 25/7 Amadria Park Hotela uz izložbu i promociju prigodne publikacije o svome radu.

U 15 godina rada u muzeju je postavljeno 205 izložbi, prikupljeno je 9.024 predmeta koji su pohranjeni u 16 zbirki. Muzej je gostovao 29 puta s vlastitim izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu, redovito sudjelovao u manifestacijama Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja te u nekoliko europskih projekata, a do danas ga je posjetilo više od pola milijuna ljudi.

Hrvatski muzej turizma jedinstven je i jedini muzej takve profilacije i nacionalne razine u Republici Hrvatskoj i široj regiji. Područje djelatnosti Muzeja je hrvatska turistička povijest i baština, a u praktičnom smislu odnosi se na prikupljanje građe turističkog sadržaja, obradu i inventiranje, preventivnu zaštitu i pohranu te prezentiranje javnosti kroz izložbe, vodstva, stručne i znanstvene skupove, radionice, manifestacije, edukacije i drugo.

– U proteklih 15 godina rezultati rada ustanove, unatoč kadrovskoj insuficijenciji, prostornim poteškoćama i materijalnim ograničenjima, respektabilni su. Muzej je prepoznat u kulturnom životu naše sredine, ali i na nacionalnoj razini. Zato imamo energiju i iskaz vjere da će naša ustanova, kada kadrovski ojača, moći još učinkovitije i vidljivije istraživati našu turističku prošlost, a time oblikovati dodatni turistički proizvod koji će služiti našoj zavičajnoj i nacionalnoj promidžbi – navela je ravnateljica HMT-a Mirjana Kos.

Na svečanosti su sudjelovali, ispred nadležnog Ministarstva kulture i medija Vinko Ivić, ispred PGŽ-a Sonja Šišić, ispred HTZ-a Olivera Šarić. Gradonačelnik Fernando Kirigin je, uz čestitke, iskazao namjeru da Muzej u narednom razdoblju ostvari značajan iskorak, osobito nakon obnove Ville Angioline, koja je u tijeku. U skladu s novim trendovima interpretacije muzejske građe opatijski nacionalni Muzej, koji se nalazi upravo ovdje gdje pripada, u kolijevci hrvatskog turizma, treba biti opatijski brend koji će se približiti modernoj publici.

U glazbenom programu nastupili su Ingrid Haller, Ivan Bošnjak i grupa Bonaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari