EVO ŠTO TO ZNAČI

Od 1. kolovoza počinje primjena ZONE 3 parkinga u Opatiji

Od 1. kolovoza ove godine na četiri lokacije u Opatiji probno se uvodi parkirna ZONA 3 koja je prilagođena potrebama lokalnog stanovništva koje živi u blizini tih lokacija. Cilj ove promjene je stanovnicima olakšati dolazak do slobodnog parkirnog mjesta i smanjiti pritisak vozila na kritičnim točkama grada.

ZONA 3 obuhvatit će:

  • Ulicu Andrije Štangera na Voloskom, od konobe Valle Losca do restorana Evergreen, s izuzetkom sedam parkirnih mjesta ispred Doma Liburnija (povlaštena karta za BLOK OPATIJA ISTOK 1)
  • dio Ulice Jurja Dobrile i Vande Ekl, od okretišta ispod teniskih terena do Stubišta dr. Vande Ekl, uključujući i parkiralište kod kućnog broja13 (povlaštena karta za BLOK CENTAR 1),
  • Ulicu Eugena Kumičića od pošte do Nove ceste (povlaštena karta za BLOK OPATIJA CENTAR 1 i za dio BLOKA OPATIJA SJEVER).
  • Nova parkirališna mjesta na Novoj cesti pored kbr. 236 iznad Hotela Adriatic (po završetku izgradnje i stavljanja u funkciju). Povlaštena karta za BLOK OPATIJA PUNTA KOLOVA ).

Stanarima koji gravitiraju navedenim ulicama s povlaštenom kartom ništa se ne mijenja te će moći neograničeno parkirati u ovim ulicama, uz povlaštenu kartu koja će i dalje koštati 4 eura mjesečno.

Svi građani Opatije koji koriste opciju “1000 sati“, svoja 2 sata dnevno mogu koristiti i dalje u novoj ZONI 3, a nakon iskorištena 2 sata “besplatnog parkiranja”, svaki idući sat će se umjesto 1,50 eura naplaćivati 5 eura, na licu mjesta ili preko prepaid pretplatničkog bona.

Za sve ostale korisnike i one koji ne koriste opciju “1000 sati”  cijena parkinga u novoj ZONI 3 će umjesto 1,50 eura biti 5 eura po satu.

BLOK OPATIJA ISTOK 1 (vezan za ulicu A. Štangera):

  • za adrese: Andrije Štangera, Dr. Andrije Mohorovičića (kbr. 1-26; 34, 38, 40 i 44), Maršala Tita 1, Brajdica 4, Stubište Rikarda Katalinića Jeretova (kbr. 1, 2, 3, 4, 5 i 7), Stubište Baredine (kbr. 2, 4 i 6), Vološćanskih kapetana, Dr. Ivana Pošćića (kbr. 1-15 neparni i 2-4 parni), Črnikovica, Obala Frana Supila, Put uz Dol (kbr. 1-17 neparni i 2-4 parni) i Skradinj, Ulica Rikarda Katalinića Jeretova kbr. 21, 23 i 25.

BLOK OPATIJA CENTAR 1 (vezan za ulice E. Kumičića, Vande Ekl i Jurja Dobrile – od okretišta prema V. Ekl)

  • za adrese: Feliksa Peršića, Maršala Tita parni brojevi od 54 i neparni od 33 do Hotela Palace (kbr. 144), Borisa Želea, Dantea Alighieria (kbr. 1 i 8), Stubište dr. Vande Ekl (kbr. 4, 5, 9 i 13), Jurja Dobrile (kbr. 3, 5, 6, 8, 10 i 12), Prolaz Matka Brajše (kbr. 3, 4, 12, 14 i 16), Nova cesta (kbr. 63, 67, 81, 82, 84, 88, 89 i 114), Vjekoslava Spinčića (kbr. 5, 10, 11, 12, 14, 15, 21 i 23), Stubište Borisa Papandopula (kbr. 3, 6 i 8), Augusta Šenoe, Stubište Miroslava Krleže, Stubište Dražica, Mate Balote, 9. rujna, Eugena Kumičića, Drage Gervaisa, Križišće, Bože Milanovića, Radnička ulica, Svetog Florijana, Ive Kirigina, Vladimira Nazora, Poginulih hrvatskih branitelja, Put u Bregi, Emila Bošnjaka, Stubište Valvasora, Stubište Vincenta od Kastva, Jelenkin Put, Nikole Tesle kbr. 1 i 8, Viktora Cara Emina i Zert

Parkiralište u Ulici Eugena Kumičića od pošte prema Novoj cesti bit će dodatno u BLOKU OPATIJA SJEVER i na tom parkiralištu osim stanara iz Centra 1 moći će parkirati i:

  • za adrese: Nova cesta (kbr. 83, 93, 101, 118, 128, 130, 134, 140, 142 i 144), Stubište dr. Vande Ekl (kbr. 8 i 15), Šetalište Carmen Sylve, Stubište Joakima Pilata i Friedricha Juliusa Schülera, Stubište Juliusa Glaxa, Mušićevac, Vrutki i Put za Trbuhovac.

BLOK OPATIJA PUNTA KOLOVA (vezan za nova parkirališna mjesta na Novoj cesti pored kbr. 236 iznad Hotela Adriatic koja će biti dostupna po završetku izgradnje i stavljanja u funkciju)

  • za adrese: Stanka Jurdane kbr. 4, Antona Mihića (kbr. 30,32 i 33), Nova cesta (kbr. 127, 230 i 232).

Prema novim Općim parkirnim uvjetima, u Opatiji će se od 1. kolovoza omogućiti dva sata dnevnog povlaštenog parkiranja za propisno označena vozila osoba s invaliditetom i udruga osoba s invaliditetom na otvorenim parkiralištima (unutar parkirnih mjesta obilježenih plavim linijama), na mjestima koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje osoba s invaliditetom.

Do sada su osobe s invaliditetom, s propisno istaknutim znakom pristupačnosti na svojim vozilima, na području Grada Opatije mogle koristiti usluge parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom bez naknade neograničeno. Od prvog kolovoza će, nakon što reguliraju odnose s davateljem parkirnih usluga, tvrtkom Opatija 21 d.o.o.,  steći i dodatna prava povlaštenog dvosatnog dnevnog parkiranja unutar parkirnih mjesta označenih plavim linijama čime su uzeti u obzir ciljevi Direktive o uspostavi europske iskaznice za osobe s invaliditetom i europske parkirne karte za osobe s invaliditetom.

Pozivamo pretplatnike koji će koristiti povlaštenu parkirnu kartu u novoj Zoni 3 da vode brigu o njihovom isteku te da ih pravovremeno obnove (poželjno je i par dana prije isteka povlaštene karte), istaknuli su iz Opatije 21.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari