UVOĐENJE ODVOJENOG ODVOZA

Od 1. srpnja će se u Opatiji odvojeno prikupljati biootpad

Glavna tema jučerašnje Koordinacije opatijskih mjesnih odbora bila je uvođenje odvojenog odvoza biootpada koji će se prikupljati u novim smeđim spremnicima za biootpad. Odvojeni odvoz biootpada započet će s 1. srpnja ove godine. Spremnici će građanima biti podijeljeni tijekom mjeseca travnja.

Na raspolaganju će biti spremnici od 20 i 40 litara za kućanstva i od 60 litara za stambene zgrade. Kućanstva koja imaju kompostere nisu dužna zadužiti novi smeđi spremnik te će izjavu o kompostiranju trebati dati Komunalcu.

Građani koji bi voljeli kompostirati biootpad još se mogu javiti Komunalcu i preuzeti svoj komposter. Biootpad će se ljeti odvoziti dva puta tjedno, a izvan ljetne sezone jednom, izvijestio je nazočne predstavnike mjesnih odbora Duško Kulaš iz Komunalca d.o.o.

Osnovna su pravila odvajanja biootpada da njega čine ostaci voća i povrća, ljuske jaja, po mogućnosti usitnjene, talog kave, vrećice čaja, uvenulo cvijeće, lišće, otkos trave, zemlja iz lončanica, piljevina pa čak i papirnate maramice. U biootpad nikako ne spada termički obrađena hrana, meso i kosti, ulja i masti.

Komunalac će zainteresiranim građanima omogućiti dodatno upoznavanje s pravilima odvajanja biootpada i kompostiranja kroz edukacije, a datume podjele smeđih spremnika za biootpad pravovremeno ćemo objaviti na službenoj stranici Grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari