ZANIMLJIV ALAT

Galerija | Od danas GIS portal na službenoj stranici Grada Opatije

Geografski informacijski sustav (GIS) s velikim brojem značajnih informacija s područja Opatije od danas je dostupan na službenoj internetskoj stranici Grada Opatije. Pronaći ga možete pod izbornikom Transparentnost.

Grad Opatija već dugi niz godina radi na geografskom informacijskom sustavu i kroz sustav vodi značajnu količinu podataka, a sada će veći dio tih podataka biti dostupan javnosti kroz GIS preglednik.

Ovaj alat omogućit će građanima, stručnjacima i široj javnosti jednostavan pristup raznolikim kartografskim slojevima i prostornim analizama koje će poboljšati razumijevanje urbanog okoliša Opatije.

– Uvođenjem GIS portala na naše službene stranice ispunjavamo još jedno obećanje dano građanima. Time ćemo olakšati pristup informacijama, potaknuti transparentnost i omogućiti građanima bolje razumijevanje našeg grada kako bi aktivno sudjelovali u njegovom razvoju. Prostorna baza podataka značajno podiže kvalitetu komunikacije gradskih službi, kao i protok i distribuciju podataka, omogućuje bolju kontrolu rada te brže i kvalitetnije donošenje odluka o prostoru, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Podaci koji su objavljeni u ovoj inicijalnoj verziji GIS preglednika odnose se na: prometnice, građevine i uređaje javne namjene, zelene površine, dječja i sportska igrališta, plaže, groblja, autobusna stajališta, koncesijska odobrenja. U suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Upravnim odjelom za pomorsko dobro, promet i veze objavljeni su podaci o lučkom području, koncesijama i granici pomorskog dobra.

– Pored navedenih podataka tu su i podaci o zonama komunalne naknade, podaci o kulturno-povijesnoj zaštiti kao što su zaštićeni objekti – pojedinačne građevine zaštićene kao kulturno dobro RH te zone konzervatorske zaštite na urbanističkim i ruralnim dijelovima naselja, istaknuo je Filip Vlah, pročelnik za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Francesca Gržinić Kuljanac, viša stručna suradnica za informatičku podršku pojasnila je kako portal funkcionira i kako se njime služiti.

– GIS sustav koristimo u radu gradske uprave već 20-ak godina. Važno je naglasiti kako smo već dugi niz godina povezani i s gradskim tvrtkama – Parkovi, Komunalac, Liburnijske vode koje izuzetno kvalitetno i ažurno vode brigu o podacima u njihovoj ingerenciji. Ovo je prva verzija portala i želimo naglasiti da se kontinuirano radi na povezivanju s drugim subjektima koji vode podatke o elementima koji se nalaze na području Grada, kako bismo ih ukomponirali u sustav, kazala je Gržinić Kuljanac.

Recimo i to da su građani već imali prilike koristiti GIS tehnologiju u kolovozu ove godine sudjelovanjem u Participativnom Proračunu za 2024., kada je Grad pozvao građane da sudjeluju u predlaganju malih komunalnih akcija u svojim mjesnim odborima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari