U ORGANIZACIJI UDRUGE MIJAU

Od ponedjeljka u Rijeci počinje akcija sterilizacija mačaka s 50% popusta

31.03.2022., Knezev dvor, Dubrovnik - Macka Anastasija i sve "peripetije" oko postavljanja i skidanja kucice za macku. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Već 20 godina Udruga “Mijau” Rijeka organizira akciju sterilizacije mačaka u suradnji s 5 veterinarskih ambulanti u Rijeci i okolici. Akcija kreće od 8. siječnja 2024. i u nekim ambulantama će trajati sve do kraja ožujka 2024. 

Cijena ovisi od ambulante do ambulante, te zahvat za ženke iznosi od 30 do 45 eura, a za mužjake od 20 do 30 eura. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se i rezervirati termin čim prije. Svaka ambulanta ima različite cijene pa tako i popuste, a informacije svi građani mogu dobiti pozivom na telefon dolje navedenih veterinarskih ambulanti te usputno zakazati termin.

Upućuju se svi oni koji steriliziraju mačke koje hrane i koje žive vani da naglase veterinaru da mačke obilježe trokutićem na desnom uhu, kako bi se znalo da su sterilizirane. Na taj način pomaže se radu Udruge na terenu jer je moguće odmah uočiti trokutić i raspoznati koje su mačke sterilizirane, a koje nisu. Time se sprječava da mačke nepotrebno prolaze stres, hvatanje i anestezije za zahvat sterilizacije koji su već obavile, ali nisu bile obilježene.

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se kontrolira populacija slobodno živućih mačaka te spriječi njihovo razmnožavanje, veći niz godina Udruga „Mijau“ organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce i one mačke koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima. Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Volonteri savjetuju svim stanarima, ukoliko imaju mačke oko svoje kuće, udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju. Mačke je zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište.

Napominjemo da Udruga „Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati. Ukoliko građani žele sterilizirati mačke koje hrane, a ne mogu ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima, jer su mačke divlje, mogu se obratiti volonterima udruge koji će im pružiti pomoć u hvatanju.

Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543 5819, 091/887 5688.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:

  1. Veterinarska ambulanta Ferarica d.o.o., Rijeka, Kozala 51, dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin, tel: 051/514-399,
  2. Veterinarska ambulanta privatne prakse „Trsat“, Rijeka, J. Kulfaneka 4, dr.vet.med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042
  3. RiVet d.o.o., Rijeka, Istarska 15, dr.vet.med. Srećko Krešić i dr.vet.med. Jagoda Rosović, tel: 051/ 561- 452
  4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo, Viškovo122/c, dr.vet.med. Eugen Turković, tel: 051/257-571
  5. Veterinarska praksa Uvodić, Čavle, Mavrinci 2, Sara Uvodić, mag. univ. med. vet. tel: 051/564-772

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari