smanjenje utjecaja na okoliš

Od sada je moguće reciklirati iskorištene e-cigarete, uređaje za grijanje duhana i duhanske umetke u Rijeci

Diljem Hrvatske dostupan program prikupljanja i recikliranja starih bezdimnih uređaja i iskorištenih duhanskih umetaka.

U sklopu nastojanja da se smanji utjecaj bezdimnih proizvoda na okoliš, Philip Morris Zagreb lansirao je nedavno jednostavan program prikupljanja i recikliranja iskorištenih jednokratnih e-cigareta, uređaja za grijanje duhana i duhanskih umetaka svojih brendova. Ovaj program dostupan je i korisnicima u Rijeci, uz 12 drugih gradova diljem Hrvatske.

“Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima”, izjavila je Ivana Staneković Šavor, voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.

Kako funkcionira program?

Posjetom najbližem odabranom prodajno-servisnom mjestu, moguće je predati stari uređaj za grijanje duhana i preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka, kao i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta. Nakon što se napuni vrećica, moguće ju je vratiti na prodajno-servisno mjesto u Rijeci.

Prikupljene uređaje za grijanje duhana Philip Morris Zagreb šalje u centar za recikliranje, gdje se dijelovi koji se mogu reciklirati odvajaju i podvrgavaju procesu recikliranja, dok se ostali materijali energetski oporabljaju. Duhan i metalni dio vraćenih umetaka će se reciklirati, a ostatak će se energetski oporabiti.

Cilj je maksimalno iskoristiti resurse pri čemu se, primjerice, čak 93% materijala u jednokratnim vape uređajima može reciklirati.

Eko dizajn novih bezdimnih uređaja

Philip Morris International već dulje vrijeme usmjerava svoje poslovanje prema bezdimnim proizvodima, a upravljanje otpadom od tih proizvoda jedan je od ključnih segmenata njihove šire strategije održivosti. PMI-jev cilj je da svi novi elektronički bezdimni uređaji, koji će se plasirati na tržište od kraja 2025., budu certificirani prema standardima eko dizajna. Eko dizajn pokriva sve faze životnog ciklusa proizvoda, od odabira i nabave materijala do proizvodnje, distribucije, korištenja i zbrinjavanja na kraju vijeka trajanja. Naglasak se stavlja na uštedu energije, smanjenje potrošnje prirodnih resursa i produljenje vijeka trajanja proizvoda, s posebnim obzirom na materijale, elektroniku i mehaničke komponente.

Native sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Philip Morris Zagreb

Preporučeno