OD VOJARNE DO KAMPUSA: Na Filozofskom fakultetu predavanja o Riječanima u Španjolskom građanskom ratu i nekadašnjoj vojarni

Foto: Filozofski fakultet

Međunarodna konferencija naziva „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“ održat će se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, 5. i 6. lipnja 2019. godine

Organizira se povodom obilježavanja 80. obljetnice završetka Španjolskog građanskog rata. Cilj konferencije je predstaviti novija istraživanja o kulturi sjećanja Španjolskog građanskog rata kroz dimenzije europske i lokalne povijesti. Konferencija će obuhvatiti niz predavanja i izlaganja znanstvenih radova o temama:

 općem uvidu u Španjolski građanski rat

 važnosti Španjolskog građanskog rata 80 godina poslije

 međunarodnom odjeku Španjolskog građanskog rata

 lokalnom doprinosu Španjolskom građanskom ratu

 antifašistima dobrovoljcima iz Kraljevine Jugoslavije

 kulturi sjećanja Španjolskog građanskog rata

 prezentacije studentskih radova i istraživanja

Konferencija i prateća izložba također ciljaju istražiti i naglasiti povijesne slojeve Kampusa, od mjesta sjećanja na kojem se u prošlosti nalazila „Vojarna španjolskih dobrovoljaca“, do mjesta koje danas simbolizira obrazovanje, znanost i međunarodnu suradnju.

Uz pomoć partnera iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, organizirana izložba cilja ilustrirati kulturu sjećanja Španjolskog građanskog rata. Eksponati će uključiti selekciju brojnih fotografija, promotivnih materijala, spomenika, dokumenata i predmeta iz promatranog razdoblja, te rezultate studentskih istraživanja vođenih pod mentorstvom viših kustosa muzeja.

Organizatori imaju želju predstaviti prostor Kampusa kao važno mjesto u lokalnoj povijesti, te omogućiti građanima Rijeke i relevantnim udrugama uključivanje i sudjelovanje u interpretaciji povijesne baštine grada.

Osim stručne javnosti i akademske publike, pozivaju se svi potencijalno zainteresirani za navedenu tematiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari