PRIJAVLJENO 504 UMJETNIČKIH DJELA

Galerija | Odličan odaziv na 36. izdanje „Mandraća“ u Voloskom

Za nagradu „Mandrać 2023.“ prijavljeno je 504 umjetničkih djela – prvu nagradu odnijela je Barbara Cetina, drugo mjesto pripalo je Stephanu Unterbergeru, dok je za treće mjesto nagrađen Radovan Kunić; za nagradu „Ex Tempore“ konkurirala su 52 rada nastala na licu mjesta, te je najboljim proglašen rad Georgette Yvette Ponté, ispred Alena Šimokovića na drugom mjestu, odnosno Silvane Konjevoda na trećem mjestu.

Međunarodni likovni natječaj „Mandrać – Mandracchio 2023.“ održan je po 36. put, a okupio je 131 umjetnika iz Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Španjolske i Kanade. Manifestaciji su se odazvali i umjetnici iz gradova zbratimljenim s Opatijom: mađarskog Balatonfüreda (Zsuzsa Héhn, Judit Mógor i Edit Meilinger), poljskog Kołobrzega (Klaudia Lubszczyk, Helena Wołowiec i Marek Szczepaniak) te austrijskog Bad Ischla (Stephan Unterberger i Maria Klackl).

Natječaj se održao u dvije kategorije: općoj kategoriji „Mandrać 2023.“ i „Ex Tempore“ za potrebe kojeg su slikari stvarali radove na licu mjesta. Volosko je tako tijekom cijelog dana bilo ukrašeno platnima različitih likovnih izričaja i motiva – od portreta i primorskih motiva do pejzaža i apstrakcija. Ukupno 504 rada su prijavljena u općoj kategoriji „Mandrać 2023.“, dok su 52 rada konkurirala za kategoriju „Ex Tempore“. Njihove je radove ocjenjivao međunarodni stručni žiri kojeg je i ove godine predvodio akademski slikar iz Voloskog, ujedno i inicijator „Mandraća“ Claudio Frank. Uz njega, žiri su činile povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Branka Arh (HR) i Polona Škodič (SLO).

U 19 sati uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika. Okupljenim autorima i publici obratili su se gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te u ime organizatora ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i predsjednica Zajednice Talijana Opatija Sonja Kalafatović. Zahvale su upućene mnogobrojnim (malim i velikim) autorima koji su i ove godine doprinijeli kvaliteti ove manifestacije, dok „Mandrać“ iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika.

Najboljima u kategoriji „Ex Tempore“ nagrade je uručio Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. Treće je mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 350 eura osvojila Silvana Konjevoda. Drugo mjesto (750 eura) pripalo je Alenu Šimokoviću, dok je za najbolji rad naslikan na licu mjesta žiri proglasio onaj autorice Georgette Yvette Ponté kojoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 2.000 eura.

Gradonačelnik Kirigin dodijelio je nagrade u kategoriji „Mandrać 2023.“, u kojoj je treća nagrada (600 eura) pripala Radovanu Kuniću, druga nagrada (1.000 eura) Stephanu Unterbergeru, umjetniku iz Bad Ischla, a najboljim radom proglašen je onaj Barbare Cetina za koji je osvojila 2.800 eura.

Obrazloženje i kriterije ocjenjivanja publici je pojasnila Branka Arh, a podsjećamo kako će nagrađeni autori iz obje kategorije imati zajedničku izložbu od 14. listopada do 5. studenog u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji.

Ugodno druženje umjetnika i publike nakon dodjele nagrada nastavljeno je uz nastup kantautora Borisa Štoka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari